Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, PAK İl Başkanı Aziz Özdemir ile beraber il binasında basın açıklaması yaptıktan sonra esnaf ziyaretinde bulunup vatandaşlarla bir araya geldi.
PAK’ın 8. kuruluş yıldönümlerini kutladıklarını belirten Genel Başkan Özçelik, PAK’ın 8 yıldır Kürt siyasetinde yeni bir kültürün temsilcisi olarak çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. 15-16 Ekim 2022’de Diyarbakır’da düzenlemiş oldukları konferansta 8 yıllık çalışmalarını değerlendirdiklerini kaydeden Özçelik, “Bu konferansta yeni yol haritamızı belirledik. Ayrıca bizim Kürt Milli İttifakı, gerek Türkiye’deki kesimlerle olan ittifak anlayışlarımızı ve bölge ile olan ilişkilerimizin nasıl olması gerektiği ile ilgili konuştuk. Seçimleri ve seçimlerle ilgili olabilecek süreçleri ele aldık” dedi.
Anayasa değişikleri ile ilgili tartışmaların gündemde olduğunu belirten Özçelik, “Elbette ki biz Kürtlerin geleceklerini belirleme hakkını savunuyoruz. İlk olarak, Kürt kimliğinin tanınması, Kürtçe ana dilde eğitim hakkı, Kürtçe’nin ikinci resmi dil olarak kabulünü ve anayasal ve yasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz. İkinci bir talebimiz de, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü bütün boyutlarıyla sağlansın ve anayasal güvencelere kavuşsun istiyoruz” dedi.
Kürt sorununun masada diyalogla çözülmesi yönünde çağrılarını yinelediklerine belirten Genel Başkan Özçelik, “Bütün savaş ve çatışmalara son verilip, ilgili temsilcilerle bir araya gelinmesi gerekir. Bu sorun ancak masada, diyalogla, siyasal olarak kendine çözüm yolu bulacaktır. Bu anlamda da çağrımız var. Biz tabii ki Kürtlerde değişik siyasal, düşünsel tercihler söz konusu, farklı partiler var. Biz PAK olarak iki boyutlu bir ittifak projesine sahibiz. Birincisi milli demokratik bir güç birliği ve ikinci boyutta da bununla beraber ve buna paralel olarak bugün acil talepler için en geniş Kürt potansiyelinin bir araya getirilmesini ve muhatap olunmasını öneriyoruz” dedi.
Türkiye’de kurulan ittifaklarda Kürtlere dair bir şeyin yer almadığına vurgu yapan Özçelik, “Türkiye’de Cumhur İttifakı, Millet İttifakı var ve en son da HDP, Özgürlük ve Emek İttifakı diye bir ittifak kurdu. Bu ittifakların hiç birinde Kürtlere dair hiç bir şey yok. Bu ittifakların hiç birinin programında Kürtlere dair bir şey yok. Kürtlerin sahaya çıkıp en temel demokratik, bugün gerçekleştirebilecek taleplerini gündemleştirmeleri yaşamsal bir zorunluluk halini almıştır. Bu nedenle de Kürt tarafı olarak sahaya çıkalım, seçime endekslemeden, anayasa değişikliğinde taraf olmak, yeri geldiğinde de seçimlerde bir güç olma anlamında yeni bir strateji geliştirmek gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Haber- Recep Akın