Bu haftaki yazımda vatandaşların Eğitim Araştırma Hastanesi hakkındaki düşüncelerine yorum yapmadan yer vermek istiyorum.
Vatandaş diyor ki:
13 Ekim 2022 tarihinde bir yavrumuz, prensesimiz dünyaya geldi. Prematüreydi. 1.700 GR. doğmuştu ve 36. haftasındaydı. Bir arkadaşımın kızı 3.800 GR. yani benimkinin toplam ağırlığın iki katı. Bir haftaya yakın yavrum Yoğun Bakım Ünitesi denilen steril bir yerde küvez içinde kaldı. Ben ki biraz sistem muhalifiyim ama itiraf etmeliyim ki devletin büyüklüğünü hastanedeki hizmetten anladım. Doktor ve hemşirelerinden tutun da, yoğun bakım ünitesi önünde kuş uçurtmayan kadın güvenlik görevlilerine kadar herkes işini hakkıyla yapıyordu. Kuruş masraf gitmedi. Bebeğin içtiği sütten tutun da alt bezine kadar her şey ücretsiz. Birde uzak mesafeden gelen, yada bebeğine süt vermek isteyen anneler için bir yer yapmışlar: Anne oteli ve mesarif sıfır, bedava. Hani bir zamanlar Rahmetli Savaş Ay’ın “A Takımı” programında görür ve dahası kendimiz de yaşardık ya, hastanelerde refakatçi kalanların hastane koridorlarında, merdiven aralarında eş dosttan geçici olarak temin ettikleri battaniye ve sefer tasında bir lokma yemek olayı. Şimdi refakatçi Anne, Anne Otelinde kalıyor, üç öğün yemeği önünde. Sonrasında taburcu olduk ama hastane tarafından verilen randevuya gitmeyince 184 hattından aradılar. Bebeği neden kontrole getirmediniz diye bilgi aldılar. Yani bebeği Devlet sahipleniyor ve akıbetini araştırıyor. Ayrıca eşimin sıkıntılı geçen hamileliği boyunca tüm hastalarla olduğu gibi eşimle de yakından ilgilenen, her bir sözüyle hastasının güvenini kazanan ve umut telkin eden Doktor Cengiz Yeşilbaş hocamızın da hakkını teslim etmek gerek. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Perinatoloji Uzmanı Dr. Bilge Kapudere hocamızda bilgi ve ilgisiyle hastalara güven veren, saygın ve işinin uzmanı bir bilim kadını.
Bir başka vatandaşımıza kulak veriyoruz
Kovid-19 sonrası Tip 2 Diyabet gelişti bende. Tedavimi olurken bir telefon aldım. Batman Eğitim Araştırma Hastanesi’nden aradıklarını, Diyabet Eğitimi düzenlediklerini, katılıp katılamayacağımı sordular. Kabul ettim ve katıldım. Çok faydalıydı. Kilo ve vücudun bazı kısımlarının ölçümü ile vücut kitle indeksi tespiti ile kan şekeri testi yapıldı. Diyabet Hemşiresi Sultan Tufan Hanımefendi bize bu hastalıkla nasıl mücadele edeceğimize dair çok önemli bilgiler verdi. Katılım iyiydi. Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Diyabet Biriminin düzenlediği Diyabet Okulu eğitimleri her hafta Salı günü saat 12:30’da Eğitim Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda devam edecek.
Ve bir başkası ise şunları ifade ediyor:
Bölge Hastanesi ile Eğitim Araştırma Hastanesi arasında Avrupa ile Afrika arasındaki fark var. Yeni binaya sahip Eğitim Araştırma Hastanesi büyük şehirlerle yarışacak şekilde dizayn edilirken eskisi niye böyle bakımsız. Özellikle hastaların yoğun olduğu Dahiliye ve Endokrinoloji bölümü basık, hava almaz ve karanlık bir yapıda. Elini uzatsan adeta tavana dokunacaksın. Oturma yeri yok, bank yok, dahası ayakta duran hastalar bulaş riski taşıyor. Kapılar eski köy okulu kapısı tarzında. Çalışan hocalarımız daracık, güneş almaz yerde çalışırken sanki bir Amerikan filminde Ortadoğu betimlemesi ile karşı karşıyayız. Bir zamanların yoğun çatışmalı Irak’ın ünlü Felluce şehrinde bir hastane koridorunda Dahiliye servisi gibi bir yer burası. Nerde Eğitim Araştırma Hastanesi koridorları nerde Bölge Hastanesi Dahiliye servisi. Bu iki yer arasında müzisyen Ceza’nın dediği gibi “koca bir fark var”