Kadın girişimcilere ödül

Kadın girişimcilere ödül
Yayınlama: 01.12.2022 18:31:58
Düzenleme: 01.12.2022 19:51
146
A+
A-

Avrupa Birliği desteğiyle Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından yürütülen “TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki” projesi kapsamında girişimcilik yarışması ödül töreni gerçekleştirildi. Batman Üniversitesi merkez kampüste yapılan törene Batman Valisi Ekrem Canalp, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rohat Cebe, Batman Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Onur Gülbahar, Avrupa Birliği delegasyonundan temsilciler, kadın girişimciler ile vatandaşlar katıldı.
“TERAZİNİN DENGESİNİ ÇEVİRMELİYİZ”
Ödül töreninde konuşan Vali Canalp, büyük bir çoğunluğun kafasında olan şeyin kendisi için değil de başkası için çalışma olduğunu belirtti. Vali Canalp, “Bu temel dengesizliği aşmamız gerekiyor. Terazinin bu dengesini tam tersine çevirmemiz gerekiyor. Bizim de, mezun olan her 100 öğrencimizden 70’ine ‘Kimseye çalışmayacağım, kendi işimi kuracağım’ dedirtebilmemiz gerekiyor. Bu, Türkiye için hayati bir öneme sahiptir. Çünkü bugün Avrupa’da en fazla genç nüfusa sahip olan ülkelerden bir tanesi ve zirvede olan ülkesi Türkiye’dir” diye konuştu.
“GENÇ NÜFUS OLARAK MUAZZAM BİR GÜÇ VAR”
Son 20 yılda her ilde üniversite kurulduğunu kaydeden Vali Canalp, “Tarihte hiç olmadığı kadar gencimiz şuanda üniversitelerde eğitim görüyor ve tarihte hiç olmadığı kadar da öğrencimiz her yıl mezun oluyor. Bu, ülke olarak bizim için bir taraftan muazzam bir güç, muazzam bir fırsat, ama aynı zamanda da muazzam bir risktir. Çünkü eğitimli şekilde mezun olan insanlar eğer ‘Devletle iş bulacağım, devlet bana iş versin’ derse, ya da mezunların büyük bir kısmı ‘Bana hazır olacak bir iş bulun’ derse, bunu sağlayabilme noktasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu sadece Türkiye için geçerli değil, dünyanın her ekonomisi, her ülkesi için geçerli bir tespittir. Bu mümkün de, gerçekçi de değildir” dedi.


“TEMEL SORUNUMUZ GENÇ İŞSİZLİK
Vali Canalp, “Bugün toplantı yaptığımız Batman ilinin de temel sorunlarından bir tanesi, genç işsizliğidir. Bizim Batman’ımızın çok güzel, çok harika özellikleri var. Ama Batman’la beraber TRC3 bölgesinin de en çarpıcı en karakteristik özelliği nedir derseniz, Türkiye’de genç işsizliğin en yoğun olduğu bölge olmasıdır. Batman’ın da bu noktada Türkiye şampiyonu olmasının sıkıntısını burada görev yaptığım her yıl yaşamaya devam ediyorum. Eğer bir olumsuzluk varsa asla bu olumsuzluğu olduğu gibi kabul etmemekle mükellefiz. O halde bu genç işsizliği ne şekilde çözmemiz lazım? Bu sorunu çözmediğimiz müddetçe de sosyal riskin en yüksek olduğu bölge olarak bu bölge yer almaya devam eder. Sosyal riskin de en fazla olduğu bir il olarak da Batman yer almaya eder. Bizim için olumsuzluk gibi görünen bu kadar genç insanımızı, tam tersine en büyük avantajımız haline de dönüştürmek gerekiyor. Bu zinciri bir yerinden kırmak gerekiyor. Bu da Batman’ın şuandaki en büyük istihdam sıkıntısına çare olacak. Bu sadece Batman için geçerli değil. Bu, bölge için de geçerli, bu Türkiye’deki neredeyse 81 vilayetten 70 tanesi için de geçerlidir. Reçete hiç değişmiyor. Güçlü endüstri ilişkilerinin olmadığı hiçbir vilayette güçlü istihdam imkanları da olmaz ” dedi.
“ÜRETKEN BİR EKONOMİYİ BATMAN’A GETİRMELİYİZ”
Batman’ın ekonomisinin sadece tarım ve turizmle uçamayacağını kaydeden Canalp, “Farklı ve değişik olarak yapmamız gereken şey ne? Üretken bir ekonomiyi Batman’a getirmektir. Bunun için de Batman’a 5 yeni Organize Sanayi alanı kurmak zorundayız. Bunlardan 2 tanesi ile ilgili şuan yer seçimi aşamasına da geldik. Düğer 3 tanesiyle ilgili kuruluş işlemlerimiz de hızlı bir şekilde devam ediyor. Biz bu 5 yeni OSB’yi kurduğumuz zaman ne olacak? Şuanda 11 bin kişi seviyelerinde olan yeni OSB’mizdeki toplam istihdam, 56 bin kişilik yeni istihdamla beraber muazzam rakamlara ulaşacak. Bugün bu çatının altında bizimle beraber olan genç arkadaşlarımız; kendi işini kurmak isteyen olsun, ya da ‘Başkasına çalışacağım’ diyen arkadaşlarımız olsun, her birisi de çalışabileceği bir alan bulmuş olacak. Girişimcilik kıymetlidir, değerlidir ama bunun aynen bir pizzanın hamuru gibi üzerine serpiştireceğiniz her malzemeyi koyabilecek bir hamur lazım, bir altlık lazım” dedi.
“EĞİTİMİN KALİTESİ ARTTIRILMALI”
Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı ise genç istihdamın teşviki amacıyla başlattıkları projenin 2 buçuk yıllık bir süreci kapsadığını aktardı. Alanlı, “Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak bölgesindeki gençlerin mesleki becerilerinin arttırılması ile genç istihdamının desteklenmesi için hazırlanan ve yaklaşık 2,5 yıl önce uygulamaya başladığımız proje kapsamında bugün bölgemizde bir ilke daha imza atıyoruz. TRC3 Bölgesinde ilk defa genç kadın girişimci adaylarına yönelik düzenlenen girişimcilik yarışması sonucunda, yenilikçi fikirleriyle bölgemize değer katacak gençlerimizle bir araya gelebilmekten ve böyle değerli konuşmacıları etkinliğimizde ağırlıyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugün, gençlerimizin bir girişimci olarak başarılı olabileceği fikrini desteklemek, yenilikçi fikirlerini dinlemek ve geleceğin potansiyel genç kadın girişimcilerine yol göstermek, destek olmak için buradayız. Gençlerimize yeteneklerini ve enerjilerini sürdürülebilir ve ödüllendirici istihdama yönlendirme fırsatı vermek, ülkemizin gelecekteki ekonomik başarısı için kritik öneme sahiptir. Genç işsizliğine yönelik yaptığımız çalışmaların eğitim ve öğretimin ötesine geçmesi ve bölgeye yatırım çekmesi gerektiğinin farkındayız. Bölgedeki gençler için her düzeyde eğitimin kalitesinin artırılması, istihdam edilebilirliğe ulaşmalarına yardımcı olacağı gibi, eğitimden işe geçişi de destekleyecektir. İstihdam edilebilirlik becerilerinin kazanılması, sürdürülebilir ekonomik büyümenin ve sosyal kalkınmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Girişimcilik de ister yeni bir başlangıç şeklinde değerlendirilsin, isterse kurulu bir şirket içinde yenileyici bir güç olarak ortaya çıksın, ekonomik değer ve istihdam yaratmanın temel bir itici gücüdür” dedi. Haber-Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.