Hepimiz dünyaya geldiğimizde çıplak doğarız. Yaşamın gereklerinden dolayı da, vücudumuzu örtme ihtiyacı duyarız. Çünkü, soğuk iklimlerde üşürüz ve giysiler bizi donmaya karşı korur. Aynı şekilde de giydiğimiz kıyafetler, aşırı sıcaktan dolayı, güneşe karşı bedenimizi korur. Giyinmenin sebebi sadece bunlar değil tabi ki. Edep yerlerimizin örtünme, dışarıya karşı güzel görünme gibi nedenler de ayrı bir durum..
Her insan güzel giyinmek ister. Bir insanın üstünün ve başının temiz olması, itinalı ve düzgün olması, kişinin titizliğinden ileri gelir. Kişi kendisine özen göstermiş olur.
Tarihin belli dönemlerinde kıyafet ile ilgili pek çok köklü değişiklikler yapılmıştır. Alışılagelinen durumun dışına çıkılarak, kişinin kıyafetleri ona göre ayarlanmıştır. Moda evleri açılarak insanlar modaya özendirilmiştir. İyi mi olmuştur, kötü mü olmuştur, bu yorumu siz okuyucularıma bırakıyorum.
Şalvarın sıkça giyildiği, takkenin yoğun takıldığı, puşilerin kullanıldığı bir dönemden, adına modernleşme diye tanımladığımız, çeşit çeşit dar paçalı, ve ya geniş paçalı dediğimiz pantolonların giyildiği, fiyakalı fötr şapkaların takıldığı dönemlerden geçtik. Kıyafetimizle birlikte kültürümüzde değişti. Yememiz, içmemiz, davranış şekillerimiz bütün bunlardan etkilendi.
Kimi kişiler, zorla dayatılan kıyafet değişikliğini benimsemek istemezken, kimi insanlar ise, bu yeniliği çok çabuk kabul etti.
Bugün kıyafet sektöründe milyarlarca lira dönmekte ve bu sektör dünyaya yön vermektedir.
Kıyafetlerimizin tarihi ile ilgili çok fazla bilgi olmamakla birlikte, kıyafetlerimizden biri olan pantolonun 4. yüzyıldan ve elbisenin ise, insanlık tarihinin ilk icatlarından olduğuna birer örnek verebiliriz.
Eski Türklerin kıyafetleri konusunda gravürler ve birtakım tarihi kalıntılardan bilgi edinilmiştir. Eski Türkler göçebe hayatı yaşadıklarında dolayı ve hayvancılıkla uğraşmaları sebebiyle, Orta Asya’da daha çok deriden yapılmış rahat kıyafetleri tercih etmişlerdir.
Osmanlılarda ise kıyafet, toplum yaşamını ifade etmekteydi. Giysinin kumaşı, rengi anlamlıydı ve giyenin ait olduğu toplum düzeyini yansıtmaktaydı.
Mustafa Kemal Atatürk, gerçekleştirilen inkılâpların gayesini, şu sözleriyle açıklamıştır: ”Efendiler! Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların gayesi, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen asri ve bütün mana ve eşkâliyle medeni bir heyeti içtimaiye haline isal etmektir…”
Mustafa Kemal Atatürk ‘ün inkılâplarından biri olan kıyafet devrimi, dış görünümü medenileştirmek için yapılan toplumsal alandaki düzenlemelerdir.
Yaşamımızın her alanında giydiğimiz kıyafet, kendimizi ifade etmektedir ve bizi temsil etmektedir.