Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Batmanlıların gün ışıdığı andan itibaren kan verme için Kızılay’a koştuğunu belirten Batman- Siirt Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Hakkı İpek, vatandaşlara teşekkür etti.
Vatandaşlar deprem bölgelerine iletilmek üzere kan vermek için seferber olduğunu kaydeden Dr. İpek, deprem gününde 350 vatandaşın kan verdiğini ifade etti. Depremin ilk gününden itibaren Kan Merkezinin akabinde de yoğun günler yaşadığını kaydeden Dr. İpek, “Bütün kanı biz bir günde alsak bile bunun bir ömrü var. O yüzden kanı sistematik olarak almamız gerekiyor. Biz yaklaşık olarak depremin ilk 3 gününde Batman ve Siirt’ten 1000 üniteye yakın aldığımız kanı hemen gerekli yerlere, sahra hastanelerine ve diğer ilgili yerlere gönderdik” dedi.
Kan ihtiyaçlarının öncesinde olduğu gibi şimdi de var olduğunu ancak sıralı olarak kan alımına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Batman- Siirt Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Hakkı İpek, “Tabii bir takım acil ameliyatlar hemen yapılıyor, bir takım ameliyatlar da vücut kendine gelince yapılıyor. Bizim yine kan ihtiyacımız var, ama sıralı olarak var. Yani şimdi bunu biraz daha düzelttik. Günde aşağı yukarı 60 ünite kan alıp sistemli olarak gereken yerlere gönderiyoruz. Biz bu kanı kendi bölgemize gönderiyoruz. Bölgemizde kontrolünü yaptıktan sonra, hangi hastanede, nerede açık varsa oraya gönderiyoruz. Şuan Gaziantep’te, Adana’da falan kan alınmıyor. Biz şu anda orayı da diğer bölgelerle beraber kendimiz besliyoruz” dedi.
Şu anda kan anlamında çok acil bir sıkıntılarının olmadığını ancak bu vatandaşların kan vermemesi anlamına gelmediğine vurgu yapan Dr. İpek, “Acil ve çok büyük bir sıkıntımız yok, çünkü vatandaşlar çok güzel davrandı. Ama şöyle bir şey de var, sistematik olarak kan almaya devam etmemiz lazım. Şimdi bazı ürünler var ki ömrü 7 gün. Kanın da ömrü 7 gündür. Bütün Batman kan verse 8’inci gün o kan yok. Bazı ürünler de 40 gün ömrü var” diye konuştu.
Batman olarak her sene kente yetecek kandan daha aşağı kan aldıklarını belirten Müdür DR. İpek, “Maalesef bu bizim gerçeğimiz. Önceleri günde 20-25 vatandaş kan verirken, deprem gününde birden bire günde 300-350 vatandaşımız gelip kan verdi, duyarlılık gösterdi. Nasıl ki, yardımlarda tüm insanlar seferber oldu, kanda da öyle. Ama bilinmesi gereken bir nokta var. Bu yardımlar için de öyle, bizim için de öyle. Yardımı bir günde yaptığın zaman, belki birinci, ikinci, üçüncü veya onuncu günde bir şey kalmıyor. O yüzden de silsile yoluyla kan alımı yapmamız lazım. Kan ise tamamen hücre, tamamen canlı. Dolayısıyla ömrü var. Onun için de silsile yoluyla gelmesi lazım” dedi.
Şu anda günde 60 ünite civarında kan aldıklarını hatırlatan İpek, “Herhangi bir hastanemizin şu anda bir kan açığı yok. Günde 70 kişi kan vermeye geliyorsa sadece 60 kişiden kan alıyoruz. Daha fazla başvuran da var ama biz şu anda bunu biraz yaymaya çalışıyoruz. Her yerin kan stokunu görüyoruz ve nerede açık varsa oraya kan gidiyor. Kanla ilgili olarak çok büyük bir sıkıntı yok ama stoklu çalışmaya devam etmemiz lazım. Vatandaşı kan vermeye tekrar davet etmemiz lazım. Silsile yoluyla almaya devam etmemiz lazım. Buradan tüm Batman halkına teşekkür etmeyi de kendime borç biliyorum. Hepsinden Allah razı olsun. Bunun devamını sağlamak lazım” diye konuştu. Haber-Recep Akın