Toplumumuzda yer alan değerlerimiz, bizleri disipline ve kontrol eden en önemli maneviyatlarımızdandır.
İnsanlar yaşamlarını, içinde yaşadığı değerleri koruyarak güzelleştirirler. Değer yargılar, bizlerin içinde bulunduğu durumu ortaya koyar.
Adil olmak, dürüstçe hareket etmek, değer yargılardandır. İnsanların, çevresinde yaşayan insanlara adil davranması, mazlumun hakkını gözetmesi, insanı insan yapan değerlerdendir. İnsanlık birbirine düşman olmadıkça, iyi geçindiği sürece değerler, insan hayatında önemli yer alır. Aksi taktirde güven ve değer biter. Etik kurallar ortadan kalkar ve insanlar birbirlerine düşman olurlar.
Dürüst davranmak, yanlış yola sapmamak ve bu değerle hareket etmek, kişiye aynı zamanda da, önemli bir kimlik kazandırır. Kazandığı bu kimlik ile toplumda önemli bir statü elde eder.
Her insanın kendisine göre düşüncesi ve sahip olduğu bir inanç şekli vardır. Bu durum insanlar arasında farklılıkları oluşturur. Farklılıklara saygılı davranmak, kendi düşüncesinde ve inancında olmayan kişilere alçakgönüllü, hoşgörülü ve yardımsever olmak, kişiliğimizi ilgilendiren değerlerdendir. Sağlam kişiliğe sahip olan İnsanlarda, insani değerler oturmuştur. Bu değerler, toplumu ayakta tutar ve kişilerin birbirleri ile olan ilişkilerindeki düzeni dağlar.
Yasal ve etik kurallara uyarak topluma örnek olmak, İşi ehline vermek, yani işi daha iyi yapabilen kişilere bırakmak, insanlar arasında mutluluğu ve refah seviyesini yükseltir.
Hayatımızdaki pek çok değer, bizleri doğru yollara kanalize eder. Değerleri koruyarak, bulunduğumuz alanlardaki etik kuralları da yerine getirmiş oluruz.
Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda, zorluklar yaşanabilir.
Önemli olan bu zorluklar karşısında yılmadan, inancımızı yitirmeden, azmedip, mazeret üretmeden işi başarıncaya kadar yüksek gayret göstermek gerekir. Zamanı ve imkânları, doğru ve etkin kullanmak için çaba sarf edilmelidir. Yerli yerinde yapılan güzel işler, zamanı gelince güzel meyveler verir.
İmkanlar doğru kullanılırsa, mevcut olduğu değerlerde yerini alır.
Tüketim mallarını ihtiyacımız kadar kullanmalıyız. İsraftan kaçınmak, bizleri tasarrufa yönlendirir. İsraf, dinimizce de haram sayılmaktadır. İsraftan kaçınmanın cebimize faydasının olacağını unutmamak gerekir.
Adalet, ahlak, güven, saygı, dayanışma toplumumuz için vazgeçilmez kavramlardır. Bu kavramlar bizler ve gelecek için, büyük önem arz eder.
Çocuklarımıza ve gençlerimize değerlerimizi öğretmeliyiz. Değerlerin korunması hususunda, bilgi akışı yaparak eğitim vermeliyiz.