SAHUR ve İFTAR…

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

Yayınlama: 31.03.2023 13:04:41
115
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Ramazan ayının vazgeçilmez iki maddelerinden biri olan sahur, ‘Gecenin son üçte biri’ için kullanılan ‘seher’ kökünden gelen ‘sahur’ oruç tutmak üzere fecrin doğuşundan önce yenen yemeğe verilen isimdir. Hadislerde; ekletü’s-sahur yada taamü’s-sahûr diye de geçiyor. Peygamber efendimiz, gündüz oruç tutabilmek için sahur yemeğinden istifade edilmesini tavsiye etmiştir. “Sahur yemeği yiyin. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır” buyurarak Müslümanların bir yudum su ile olsa da mutlaka sahur yapmalarını istemiştir. Eshablarını da sahura kalkmak için teşvik etmiştir. Eshabta Peygamber efendimizin emrine uyarak büyük heyecanla kalkıyorlardı. Bizlerde eshab gibi efendimizin emrine uyarak sahura kalkmaya özen göstereceğiz. Bu sünneti mazeretsiz olarak terk etmeyeceğiz. Sahur yemeği imsak vaktiyle sona erer, yani ezanın okumasıyla… Ezandan önce dikkatimizi ezana vermek için camilerde sala okunmaktadır. Son dakika uyarısı yapılıyor. Küçüklüğümden beri hala aklımda kalmış, bir köyde imam Ramazan’da sala yerine… “dikkat, dikkat sona ğarune “ diye milleti uyarırdı. Yarı Türkçe, yarı Kürtçe kelimeler kullanıyordu…

İkincisi ise iftar vakti. Hz. Ömer’in, “İftar vakti ne zamandır?” sorusu üzerine sevgili Peygamberimiz, “Gece gelip gündüz gidince ve güneş kaybolunca oruçlu iftar eder” diyerek güneşin batışıyla iftar vaktinin girdiğini bildirmiştir. İftar vakti, müminler için sevinç ve huzur vaktidir. Hz. Peygamber, “…Müminin iki sevinci vardır: Birisi iftar vaktinde orucunu açtığı andaki sevinci, diğeri Rabbine kavuştuğu zaman orucunun (mükafatından kaynaklanan) sevincidir” buyurmuştur. İftar vakti gelince oruç açmada acele edeceğiz. “İnsanlar vakti girince iftar etmekte acele ettikleri sürece hayır üzere olurlar” buyurmuş ve Allah’ın en sevdiği kullarının iftar yapmada acele edenler olduğunu bildirmiştir. Hadiste geçiyor, oruç açtığımızda yaptığımız dua red edilmiyor. İftarımızı açtığımızda şöyle dua edeceğiz; “Ya Rabbi senin rızan için oruç tutum, verdiğin rızık üzerine iftarını açtım kabul eyle…” İftarımızı yaş hurma yada kuru hurma üzerine açmak sünnettir. Hurma yoksa su ile açacağız. Sahur, sevabını yüce Allah’ın vereceği önemli bir ibadete başlamanın heyecanı, iftar ise nimetlere kavuşmanın sevinci ile geçen bereketli zaman dilimleridir.

Allah’ın sevgisine ve rızasına kavuşabilmek için sahurdan iftara kadar günlerini oruçlu geçirenler hem bu dünyada huzuru hem de ahirette mutluluğu kazanırlar. Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

Yazarın Son Yazıları
21.11.2024 11:57:29
14.11.2024 12:16:43
31.10.2024 11:23:12
24.10.2024 13:17:53
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.