Türkiye’nin jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sırada olduğunu kaydeden Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Bizim yaklaşık 30 bin dekarlık jeotermal sera potansiyelimiz bulunmaktadır.
Bu seraları da burada hayata geçireceğiz ve domatesi buralarda üreten, ürettiklerini de Batmanlıya veren satan bir mekanizmayı ve diğer ürünleri de aynı şekilde yapmış olacağız. Böylelikle ürün tazeliğini sağlayacağız. Buralarda lojistik önemli bir maliyet, nakliye masraflarından da kurtulmuş olacağız. İstihdam sağlayacağız” diye konuştu.
Batman’ın tarımsal üretim alanında kendi ihtiyaçlarını karşılayacağını belirten Bakan Kirişci şunları söyledi: “Batman’da çok şükür bir güvenlik problemimiz yok. Batman’da artık terör yok. Batman’da insan güvenliğiyle ilgili, iş insanlarının kendi güvenlikleriyle ilgili, sade vatandaşın güvenliğiyle ilgili hamd olsun bir problem yok. Bizim ortaya koyduğumuz bir yaklaşım var. Her şehir mutlaka kendine yeterli olmakla mükellef. Biz bir ürüne yüklenip tek bir ürünü veya 3 ürünü üreten bir şehir değil ihtiyacımız olan ürünleri mümkün mertebe üreten bir şehir olmak zorundayız. Biz buna kent tarımı adını veriyoruz. Kent tarımı olmadığı zaman ne oluyor. Uzun mesafeden gelen domatesin halini bir düşünün, gelen çileğin halini bir düşünün, gelecek olan diğer yaş meyve ve sebzenin durumunu düşünün. Ne yapacağız biz Batmanımıza diyeceğiz ki ey Batman kendi ihtiyacını kendin üreteceksin.”
Orman köylülerinin yakacak ihtiyacını maliyetinin yüzde 70 altında vereceklerini söyleyen Bakan Kirişci, “Ormana bakan orman köylüsü, ormandan istifade edemediği için ah çekerdi. Halbuki o orman köylüsü aynı zamanda ormanın koruyucusu. İşte biz şimdi Batman’da ormandan elde edilen gelirlerin masraf kısmı çıktıktan sonra yüzde 10’unu orman köylüsüne gelir olarak vereceğiz. Orman köylüsünün yakacak ihtiyacı olur. Orman köylüsünün kereste ihtiyacı olur. Biz istedik ki bunları da kendileri başka yerden temin etmesinler veya pahalıya almasınlar. Ne yaptık peki, yüzde 70 maliyetinin altında bir fiyata, yani maliyet fiyatı 100 TL ise 30 liradan vermeyi kabul ediyoruz. Ormanda hayatını kaybeden kardeşlerimiz var. Biz bunlara orman şehitleri diyorduk. Orman yangınlarında hayatını kaybeden cengaverlerimiz var bunların sayısı 105’tir. Yıllardan beri bunlara bir şehitlik unvanı ve bunun gereklilikleri yerine getirilememişti. Şu anda bunları da onlara teslim ettik” diye konuştu.