Muş ili Avrupa’nın en büyük tütün işleme fabrikası inşaatının ilk aşaması olan Star Agritech’in temel atma törenine katılan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, fabrika sayesinde Başta Batman olmak üzere bölgenin tütününü dünyaya ihraç edeceklerini belirtti.
Batman ve bölge için önemli bir potansiyel oluşturacak ve 12 milyon dolara mal olacak Muş’taki tütün işletme tesisi temel atma töreninde konuşan Genel Başkan Solgun, “Bugün Muş ilinde Star Agritech’in temel atma törenine katıldık. Bu yatırım Muş, Bitlis ve özelikle Batman ilimizde çok kaliteli Virjinya tütünü yetişmekte olduğu için bu bölgeye bu yatırımcıyı kazandırdık. Başta bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.
Bölge insanının geçim kaynağı olan tütüncülüğü canlandırmak açısından şirketleri ülkeye kazandırmaya devam edeceklerini kaydeden Genel Başkan Solgun, “Dünyanın sayılı şirketlerinden tütün firmasını Muş bölgesine kazandırdık. Bu şirketimiz ağırlıklı olarak Batman ilinden, Kozluk bölgesinden, Bitlis’ten ve Adıyaman’dan tütünleri alarak Muş’ta tütün işlemesini, testlerini yapıp dış ülkelere ihraç etmek amacıyla, ülkemize ve bölgemizde yabancı sermaye ve yatırımcıyı Muş’umuza kazandırdık. Hamdolsun, şükürler olsun. İnsanlarımız, yıllar yılı geçim kaynağı tütün olan, milli ve yerli bir varlığımız olan bu tütünümüzü canlandırmak açısından, ithalatımızı azaltmak adına, daha fazla ihracat yapmamız için inşallah bu tür benzeri şirketleri ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz. İnsanlarımız yıllarca tütünü yapmış, tütünü çok iyi biliyorlar. Tütün derken insanların aklına sigara gelmemesi lazım. Tütün bir sanayi ürünüdür. Kozmetik, zirai ilaçları ve birçok sanayi ürününde kullanılan bu ürünümüzü daha fazla ihracat etmek için bölgemizde insanlarımız kendi kapısının önünde çalışıp, fabrikalarına tütünü götürmek için şirketleri, firmaları bölgemize kazandırmaya devam edeceğiz. Bizim için önemli olan yatırımcıyı dışarıdan ülkemize getirip, ülkemizde daha fazla yatırımcının olmasını sağlamaktır. Bu tür tütün şirketlerinin sayıları ülkemizde çoğaldığı müddetçe rekabet ortamı olur; çiftçi kazanır. Çiftçi daha fazla üretim yapar. Çünkü kazanç olmasa çiftçi tarlaya gitmez. Bu vesileyle daha fazla şirketi ülkemize, bölgemize kazandırmaya çalışacağız inşallah” dedi.