On dizilik “İsmi ile meşhur illerimiz” adlı köşe yazımın ilk bölümünün konusu olan Kahramanmaraş ilimizi anlatarak siz okurlarımla birlikte olacağım.
Türkiye’nin her yeri birbirinden güzel ve birbirinden değerli. Kimi illerimiz ismi ile, kimi illerimiz ürettikleri ile meşhur olmuş ve bazı illerimizin de isimleri bu değerlerden gelmiştir. Bazı illerimiz mücadele vermiş kahramanlıklar göstermiştir.
Öyle kahramanlıklar vardır ki, aldığı değerleriyle illerimize isim olmuştur. Tıpkı bu yazı dizimin ilk bölümü olan Kahramanmaraş ilimize verilen isim gibi.
Peki ilimizin adı neden Kahramanmaraş, kahramanlığı nereden gelmektedir bir bakalım. Ülkemiz bağımsızlığını elde edene kadar halkımız, Türkiye’nin pek çok yerinde milli mücadele savaşları vermiştir. Kahramanmaraş da Kurtuluş Savaşı sırasında, Kahramanmaraş’ın bütün şehirlerinde bulunan halk ile birlikte düşmana karşı büyük direniş göstermesi ve çevrede bulunan illere de yardıma koşması, oradaki halkın, büyük takdir toplamasına neden olmuştur. Önderliğini Sütçü İmam’ın yaptığı ve büyük bir kahramanlık ile sonuçlanması, ilimizin isminin değişmesine sebebiyet vermiştir. Öyle ki Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş’a bir yazı gönderilir. Yazıda Milli Mücadeleye kimler katılmış ise katılanların listesinin verilmesi ibareleri vardır. Aslında o dönemde Kurtuluş Savaşı’na herkes katıldığı için şehrin ileri gelen yöneticileri toplanır, bir durum tespiti yapar ve Ankara’ya “Maraş’ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur” cevabını verirler. Daha sonra 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi İstiklal Madalyası’nın Maraş’ta fertlere değil, şehir halkına verilmesi kararını alarak, Maraş bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir. Bu ödül Kahramanmaraş için oldukça büyük önem arz etmektedir.
Maraş şehri Kurtuluş Savaşı’nda göstermiş olduğu Milli Mücadeledeki fedakarlığından dolayı, TBBM tarafından 7 Şubat 1973 tarihinde de “Kahramanlık” payesiyle de ödüllendirilir. Böylece Kahramanmaraş almış olduğu bu büyük ve onur verici madalya ile 1925 yılından beri her yıl kurtuluş günü olan 12 Şubat’ta bu günün önem ve anlamı kutlanır.
Kahramanlıklar büyük fedakarlıklar ister. Kahramanmaraş da bu büyük kahramanlığı, Kurtuluş Savaşı sırasında düşmanla savaşarak göstermiş ve kendisini ispat etmiştir.
Yazımın ikinci bölümünde buluşmak üzere hoşça kalın.