Çevremizde bulunan pek çok objenin ne kadarını görebiliyoruz?
Yaşadıklarımızın ne kadarının farkındayız?
Her gün eve yürürken, gezerken etrafımızda olanların ne kadarını görebiliyoruz?
Sokaklar ve caddelerdeki detayların ne kadarının farkındayız?
Etrafımıza bakmadan yürüyerek, gözlerimiz gördüğü halde bir insana çarpmayı nasıl başarabiliyoruz?
Elimizi kolumuzu sallaya sallaya yolda yürürken etrafımızdaki çöp kutularına baktığımız halde, çöpleri nasıl yere atabiliyoruz?
Bunun gibi pek çok soruyu ard arda sıralayabiliriz. Görmek ve bakmak arasında çok büyük fark vardır. Bir şeye bakabiliriz ama detaylarını göremeyebiliriz.
7-14 Ocak arası “Beyaz Baston Körler Haftası” olarak kutlanır.
Baston körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Beyaz baston 20. yüzyılda, 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyar. 1931’de Fransız Körler Örgütü, beyaz baston adıyla bu durumu simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar.
Şimdi soruyorum size. Beyaz bastonlarıyla hareket eden, gözleri görmediği halde, etrafında olup bitenlere görüyormuş gibi, dikkat eden, dikkatli bir şekilde yürüyerek herhangi bir insana çarpmamaya çalışan ve birçok işlerini kendileri görüyormuş gibi hareket eden bu insanlar, gören insanlardan daha dikkatli davranarak yaşamlarını devam ettirmektedirler.
Peki biz gören insanlar, neden gördüğümüz halde ve sağlığımız yerinde olduğu halde, yolda yürürken insanlara çarpıyoruz, ya da çöp kutularını gördüğümüz halde çöplerimizi yere atıyoruz veya bile bile bazı şeyleri gördüğümüz halde görmemezlikten geliyoruz. Sizce, bu biraz düşündürücü değil mi?
Biz insanlar sağlığımızı kaybettikten sonra aklımızın başına geldiğini fark ediyoruz. Oysa ki insanlar sağlıklı oldukları zaman yaşamlarında daha dikkatli davranmak zorunda olmalıdırlar.
Gören gözler, görmeyen gözlerden daha dikkatli olduğu kanısı yanlıştır. Önemli olan her ne olursanız olun dikkatli davranmak istemenizdir. Neyi ne yapacağınızı ve yaşamınızdaki olayları bilinçli yapmak istemenizdir.