23-24 Şubat tarihlerini kapsayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Enerjiden dolayı yapılmış olan, enerjiden dolayı ortaya çıkan, aslında cari açığın azalmasına yol açacak. Peki, bu sadece enerji sektörüne mi katkı sağlayacak? Hayır. uluslararası ilişkilerde de domino teorisi dediğimiz bir yaklaşım var. Enerjiye katkı sağladığı gibi, cari sektördeki açığın kapanması, sadece enerji sektöründe değil, mal ve hizmetlere kadar, diğer bütün sektörlerde, sizlerin her birinizin, her birimizin cebinin rahatlamasına yol açacaktır. Peki, bu bize başka ne sağlayacak? Bakın, ülke olarak, ülke ekonomimizin genişlemesi, kuvvetlenmesi bize neyi sağlayacaktır? Ülkemizin, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sadece bölgesinde değil, etrafında değil, dünyada söyleyecek sözü var. Dünyada söylediği sözlerin bakış açısının, vizyonunun, ufkunun daha da genişleyip, daha da sağlam temellere oturabilmesi, bunu başarabilmesi, bunu kalıcı hale getirebilmesi, aynı zamanda neye bağlı? Bizim uluslararası ilişkilerde bizim çok temel bir yaklaşımımız vardır. Gücünüz kapasitenizle doğru orandadır. bu vizyonunuzu ortaya koyacak, bu vizyonunuzu gerçekleştirecek maddi gücünüzün de olması gerekiyor. Bugün burada yapıyor olduğumuz çalıştayın bir diğer anlamı da şudur; Bakın ülkemizin, Türkiye Cumhuriyetinin cari açığının kapanmasına, azalmasına yönelik olan enerji temeli, bu çalışmalar, domino etkisi teorisiyle, sadece enerjide, diğer alanlarda, uluslararası ilişkilerde etki oluşturuyor. Birleşmiş Milletler platformumda, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde öncülük ettiği diğer bir kısım politikaların geliştirilmesinde, uygulanmasında kalıcı hale getirilmesinde çok önemli doneler taşıyacaktır” dedi.
Rektör Demir’in ardından söz alan Cihannüma Derneği Enerji ve Maden Çalışma Grubu Başkanı Mithat Cansız, “Ekonomi olarak kısmi bir sıkıntıdan geçiyoruz. Enflasyon, cari açık, faiz oranlarından bahsediliyor, işsizlik oranlarından, zamlar vs. bütün bunlar ondan dolayı husule geliyor. Bunu kökünden çözmek için de uzun vadede katma değer üretim yapılması gerekiyor. Ülkemizde özelikle savunma sanayileri alanında, biliyorsunuz çok göz dolduran, bizlere gurur veren güzel gelişmeler var. Umut ediyoruz ki bu bütün sektörlere teşvik olur. Orta ve uzun vadede hem de kısa vadede yapılacak ithalat için ödemiş olduğumuz enerji ve maden alanındaki bu alımları nasıl biz kontrol altına alırız azaltırız? Bugün burada inşallah bunu konuşacağız. Yüzde 100 değil ama yüzde 30 nispetinde yapılsa dahi, bir anda ekonomiye nasıl bir olumlu katkı sağlayacağını hep beraber birlikte göreceğiz” diye konuştu.
ÇALIŞTAY 2 GÜN SÜRECEK
Batman Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi̇ – Elektrik -Elektronik Mühendisliği̇ Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, “Bugün Batman’da Cihannüma Derneği, Batman Üniversitesi, Batman Valiliği ve Belediye iş bilirliği sponsorluğunda yapılan bir çalışmada bulunuyoruz. Çalışmamız enerji çalıştayı. Enerji çalıştayı, maden ve cari açıkla ilgili açılış konuşmasından sonra yuvarlak masa oturumlarında maden, enerji, petrol ve doğal gaz alanındaki diğer uzman idari amirler ile oturumlar gerçekleştirilecek. Oturumlarda cari açık dengesinin sağlanması hususunda bazı çalışmalar yapılacak. Bu ve diğer enerji konu başlıkları 3 farklı oturumla, 3 ayrı masada, 2 gün boyunca değerlendirilecek. Değerlendirme akabinde bir rapor sunulacak ve bu rapor Bakanlığa ve diğer ilgili enerji paydaşlara sunulmak üzere kitapçık haline getirilerek sunulacaktır” dedi.