KGK, üçüncü iftar buluşması Osmaniye’deydi

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Doğu Akdeniz bölgesinden 7 il temsilcisi ve basın mensuplarını Osmaniye’deki iftar programında buluşturdu.

KGK, üçüncü iftar buluşması Osmaniye’deydi
Yayınlama: 25.03.2024 14:42:27
48
A+
A-

KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK)‘nin geleneksel olarak düzenlediği bölgesel iftar yemeğine bu yıl Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde yaptı. İftara, Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve KGK İl Temsilcisi İsrafil Avcı, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, il temsilcileri Meral Ay (Gaziantep), Faruk Aytemur (K. Maraş), Abdullah Biçer (Mersin) ile Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis’ten üye ve medya mensuplarının yanı sıra Osmaniye’deki gazete sahipleri de katıldı.
İftar sonrası bir konuşma yapan Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve KGK İl Temsilcisi İsrafil Avcı,’’6 Şubat Kahramanmaraş merkezi depremde en çok etkilenen illerden bir tanesi de Osmaniye’miz, maalesef birçok yıkımı gerçekleşen bina oldu, birçok can kaybımız oldu. 31 Mart’ta yapılacak mahalli idareler seçimleri nedeniyle siyasilerin de Ramazan nedeniyle iftar vermesi münasebetiyle salonlarımız biraz dar olsa da gönlümüz kalbimiz sizlere her zaman açık ve çok geniş her zaman sizleri misafir etmekten onur duyarız. Ramazan ayı birlik beraberliğimizin pekiştiği, kardeşlik duygularının arttığı özel bir ay sizleri Osmaniye’de misafir etmek bizim için bir onur.’’ diye konuştu.

DİM: SANCILI BİR SÜREÇ

“Anadolu basınını etkileyen dijital dönüşümü birlikte yaşıyoruz bunun sancılarını da birlikte çekiyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim “Şu anda dijitalleşme ile birlikte basın sektöründe değişimler yaşandı. Bu değişim bir reform niteliğinde ve sancılı olacağı belliydi. Bunun böyle olacağını çok önceden ön görebiliyorduk. Daha adil ve küçük-büyük herkesin can suyu aldığı bir resmi ilan dağıtım sistemi elbette olabilir. Bunun için gayretimiz sürüyor. Üzülerek ifade edeyim, yazılı basının da devamı olmayacak. E-gazete denilen elektronik ortamda yayınlanan gazeteler yaygınlaşacak.” dedi.

“SOSYAL MEDYA SORUNU”

Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyesi olarak dijital dönüşümle ilgili yaşanılan sorunları genel kurulda dile getirdiğini söyleyen Dim,’’ Genel kurulu üyesi olarak sizleri temsil eden, orada bulunan kişi olarak, ki oylarınızla destek verdiniz bana, sizler seçtiniz, gönderdiniz. Ben de orada bulunduğum süre içerisinde tabii ki sizlerin özellikle bu dijital dönüşümle ilgili yaşadığınız sorunları en yakından bilen kişi olarak her genel kurulda taleplerinizi ilgilisine iletiyorum. Bu konudaki şikayetleri dile getiriyorum, talepleri dile getiriyorum. Bu sürecin sancısız atlatılmasının mümkün olmadığını da çok iyi biliyorum. Bunun öncesinde özellikle şu an geleneksel medyayı tehdit eden başka bir faktörden bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi sosyal medya şu anda geleneksel medyanın önüne geçmiş durumda, eğer sizler de sosyal medya kullanıyorsanız bunu çok iyi gözlemliyorsunuzdur. Bir tweet atıyorsunuz ya da bir Facebook paylaşımı yapıyorsunuz ya da Instagram paylaşımı yapıyorsunuz, binlerce kişiye ulaşıyorsunuz ama geleneksel medyada bir haber yazmak, o haberi oluşturmak, haberi paylaşmak bunlar elbette meşakkatli bir süreç ama sosyal medyada bunu birkaç saniye içinde veya dakikalar içinde yapabiliyorsunuz.’’ dedi.

“SOSYAL MEDYA FAST FOOD GİBİ”

Sosyal medyanın etkisini kendi haber sitenize trafik olarak aktarmalısınız diyen Dim,’’McDonald’s’a gidip hamburger almak, yanında cips almak gibi. Ama geleneksel medya bir restorana gidip, ona alakart diyoruz, masaya oturup menüyü isteyip, garsonu çağırıp işte hangisini yiyeyim, garsona fikir sormak, gerekirse aşçıyı çağırıp, ya aşçıya “en güzel neyi yaparsın” demek değil mi. Böyle daha çok zamana ihtiyaç olan bir şey. Geleneksel medya olmazsa olmazımız ama sosyal medya şu anda geleneksel medyayı tehdit eden bir unsur haline geldi. Benim üzüldüğüm bir şey var ve birçok meslektaşımıza da bunu söylüyorum. Meslektaşlarımız da sosyal medya kullanıcıları ama görüyorum ki bizim meslektaşlarımız da belki sizin içinizde de vardır, bunlar ki bunu yapmayın diyeceğim, rica edeceğim sizden, sosyal medyada haber paylaşımı yapmayın. Haberlerinizi lütfen kendi sitenize haber olarak kullanın, gazetenize kullanın. Mümkünse sosyal medyada küçük bir başlıkla link paylaşımı yapın. Sosyal medyanın etkisini kendi sitenize, haber sitenize trafik olarak alabilmelisiniz. Bizim arkadaşlarımız maalesef haberi direkt sosyal medyada yazıyorlar. Twitter’da özellikle eski adıyla Twitter, X’te ve Facebook’ta sınırlama da yok istediğiniz kadar metni oraya koyabiliyorsunuz. Facebook’ta veya X’te yayınlanan haberin, size ne gibi bir katkısı var arkadaşlar, maddi olarak bir getirisi var mı? Birinde Elon Musk alıyor, diğerinde Mark Zuckerberg alıyor parayı ve sizin üzerinizden para kazanıyorlar.’’ dedi.
Son bölümde katılımcılardan gelen sorunları cevaplayan Dim, “Zor da olsa bu süreci atlatacağız. Bizim bir araya gelmemize vesile olan Ramazan ayı için Cenab-ı Hak’ka şükredelim. Ev sahipliği için İsrafil Avcı başkanımıza da ayrıca çok teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.