Ailede birliğin önemi…

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

Yayınlama: 25.07.2024 12:36:25
85
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Sevgili okurlarım; Bir esnaf kardeşimizin yanında oturup sohbet ediyorduk. O esnada bir müşteri geldi. 8 tane erkek terliği ve 6 tane bayan terliği almak istedi. Müşteriye sordum ‘merağımı maruz görün bu kadar terlikleri kime alıyorsunuz?’ dedim. Adam bana dedi ki “Hocam babamın iki karısı var ailemiz kalabalıktır. Ağabeylerim, kardeşlerim, yengelerim hep beraber yaşıyoruz. Onun için o kadar terlik aldım. Fındıklara gideceğiz. Ne olursun hocam akubetimiz (birlik ve beraberlik) için ailemize dua et.” Kendisine Rabbim birlik ve beraberliğinizi daim eylesin dedim. Gıpta edilecek bir aile.

Küçükken hatırlıyordum, köyde kalabalık bir aile vardı. Aynı evde evlenmiş abi, kardeşler vardı. Ara sıra kavga ediyorlardı. Babam köy imamı olduğu için anneleri hemen koşup evimize geliyordu. “Seyda senden rica ediyorum çocuklarım kavga etmişler birlikleri bozulacak sen onlara bir muska yapsan birbirlerinden ayırmasınlar” diye… Ne zaman kavga etselerdi kadın hemen babama geliyordu… Onun gelmeleri sayısızdı. Önceden eli öpülesi, öyle anne ve babalar vardı. Maalesef şimdi öyle anne ve babalar git gittikçe azalıyor. Aslında ailede bu birliği sağlayan yegane faktör anne babadır. Çocukları ve gelinleri arasında ayırımcılık yapmasalar kesinlikle bu birliktelik bozulmaz. Sözüm ona bazı anne ve babalar, kızlarına ve erkek çocuklarına değer verip gelinlerine az veya hiç değer vermedikleri için bu tür ayırmalar ortaya çıkıyor. Tabii ki ittifakı isteyen ve istemeyen gelinlerde vardır. Burada anneye düşen pay kadar gelinlere de düşüyor. Onlarda masum değiller… Kesinlikle bana sorarsanız ana sebep bu iki unsurdur. Fakat anne yaşı gereği tecrübeli olduğu için daha çok fedakarlık yapması gerekiyor. Elini taşın altına koyması gerekir. Halbuki çocuklarını sevdikleri gibi gelinlerini de sevselerdi veyahut gelinlerde annelerini sevdiği gibi kaynanalarını sevselerdi. Saygıda kusur etmeselerdi. Bu türlü ayırmalar olmazdı. Olsaydı da oran düşecekti. Maalesef şimdi oran yükseklikte… Tabii ki istisnalar vardır. Yazımızda da belirtiğimiz gibi (bazı anneler ve babalar) diye geçiyor.

Birlik ve beraberlik kadar güzel bir şey var mı! Dinimizde birlik ve beraberliği ailede ve diğer alanlarda da tavsiye etmektedir. Üzerinde ısrarla durmaktadır. Birlik ve beraberliği sağlayanlardan övgüyle bahsetmektedir. Bizlerde dinimizin emirlerine uyarak gerek ailede gerekse de diğer alanlarda birlik ve beraberliğe önem verelim. Yapıcı olalım ve bozucu olmayalım. Bozmak kolaydır, yapmak zordur. Önemli olan zoru başarmak.

Advert

Allah’a emanet olun, kalın sağlıcakla…

Yazarın Son Yazıları
05.09.2024 12:55:07
29.08.2024 12:37:34
22.08.2024 11:41:29
08.08.2024 12:01:17
01.08.2024 12:41:24
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.