DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman Valiliği tarafından alınan 15 günlük eylem ve etkinlik yasağını Meclis gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren milletvekili Oduncu, toplantı ve gösteri düzenleme hakkının Anayasa’da güvence altına alınmasına rağmen engellenmesinin gerekçesini sordu. Batman Valiliği’nin 3 Haziran’da da 6 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı kararı aldığını anımsatan Oduncu, toplantı ve gösteri hakkının demokratik toplumların temel kriterlerinden olduğunu,hem ulusal hem de uluslararası sözleşmelerle ifade özgürlüğünün en temel parçası olarak kabul görerek güvence altına alındığını işaret etti.
Bu hakkın hem Anayasa’da hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alındığına dikkat çeken milletvekili Oduncu, “Ancak mevzuatlardaki güvencelere rağmen Türkiye’de toplantı ve gösteri düzenleme hakkının kullanımı özellikle Valiliklerce alınan keyfi kararlarla, her geçen gün daha fazla kısıtlanmaktadır. Alınan bu keyfi kararlar rutinleşirken, bu yasaklarla vatandaşların demokratik haklarının kullanmaları keyfi bir biçimde engellenmektedir” ifadelerini kullandı. Oduncu, resmi makamların birincil sorumluluğunun barışçıl toplantı hakkını korumak ve toplantı boyunca kamu düzenini sağlamak olduğuna ancak Kürt kentlerinde bu sorumluluğun suiistimal edildiğine dikkat çekti.
Oduncu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: Anayasal bir özgürlük olmasına rağmen Batman’dan toplantı ve gösterilerin 15 gün süreyle yasaklanmasının gerekçesi nedir? Anayasaya aykırı şekilde alınan yasak kararlarıyla ilgili bakanlığınız tarafından yapılan bir inceleme var mıdır? Temmuz 2015’ten bu yana Batman ilinde hangi tarihlerde, kaç gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı kararı alınmıştır? Temmuz 2015’ten bu yana Batman’da bu eylemler gerekçe gösterilerek, Türk Ceza Kanunu’nun 265’inci maddesindeki “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla kaç kişiye dava açılmıştır? Temmuz 2015’ten bu yana Batman’da bu eylemler gerekçe gösterilerek kaç kişiye “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek” suçlamasıyla dava açılmıştır? Valiliklerce alınan bu kararlar gerekçe gösterilerek, Temmuz 2015’ten bu yana kaç etkinlik ve eyleme müdahale edilmiştir. Bu müdahaleler sırasında kaç kişi gözaltına alınmış, kaç kişi tutuklanmıştır? Bu eylemlere müdahalelerde kaç kişi yaralanmıştır? Kimi yasak kararlarında eylem ve etkinlik yapmak isteyenlerin görüntülerinin kayıt altına alınmasının gerekçesi nedir? Kayıt altına alınan bu görüntüler daha sonra imha edilmekte midir? İmha edilmeyen görüntülerin arşiv kayıtlarında tutulmasının gerekçesi nedir? Bu yasaklama kararlarını önlemek ve güvence altına alınan hakların etkin kullanımını sağlamak için bakanlığınız ne tür çalışmaları bulunmaktadır?”