Kitap satışları yok denecek kadar azaldı

Okulların tatil olması ve hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte birçok insanın il dışına çıktığını belirten kitapevi işletmecileri, bu durumun kitap satışlarını durma noktasına getirdiğini söyledi.

Kitap satışları yok denecek kadar azaldı
Advert
Yayınlama: 25.07.2024 12:28:39
30
A+
A-

Yaz aylarıyla beraber kitap satış oranlarının bayağı düştüğünü ifade eden kitapevi işletmecileri, artan kitap fiyatlarının da satışları olumsuz etkilediğini belirtti. Kitapların KDV’den muaf tutulmasıyla kitaplara talebin daha fazla olmasını beklediklerini fakat kitap talebinin olmadığını belirten kitapevi işletmesi Veysi Güney, bunun nedenin artan kitap fiyatlarından kaynaklandığını söyledi. Kitap okuma oranlarının artması için kitap fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini belirten Güney, bunun için hükümetin yayın evleriyle görüşmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle insanların yaz aylarında tatile çıktığı bu vakitlerde kitap satışları düştüğünü belirten Güney, bu düşüşün en büyük faktörlerinden bir tanesinin ise enflasyonla birlikte kitap fiyatlarının da artması olduğunu ifade etti.

“İNDİRİM KAMPANYALARI YAPIYORUZ”

Güney, “Bu durgunluk sadece kitap satışlarıyla alakalı değildir. İnsanlar genelde bu aylarda tatile çıktığı için farklı sektörlerde olduğu gibi kitap ve kırtasiye ürünlerinde de satışlar düşüyor. Kitaplar da KDV’den muaf tutulmasıyla talep daha fazla olması gerekiyordu ama buna rağmen beklediğimiz talep olmadı. Enflasyondaki artış kitap fiyatlarını da etkilediği için kitap fiyatları yüksek geliyor. Fiyat artışına rağmen elimizde eski stoklarımız olduğu için yaptığımız indirimlerle bunu aşmaya çalışıyoruz. Kitaplarla alakalı devletin özel bir yaptırımı olması lazım ve yükselen kitap fiyatlarına müdahale etmesi lazım. Herkesin okuyabileceği ve bütçesine hitap edebilecek şekilde yayın evlerinin üzerlerinde durulup bu fiyatların düşürülmesi lazım.” şeklinde konuştu.

“KİTAP SATIŞLARI YOK DENECEK DÜZEYDE”

3-4 tane kitap almak isteyen öğrencinin yüksek fiyatlardan dolayı bir tane alabildiğini ifade eden bir diğer kitap satıcısı Dindar Aslan, ise şunları söyledi; “Yaz dönemlerinde ve normalde bu dönemlerde çok fazla kitap okunurdu. Ama kitap fiyatlarının artmasıyla beraber öğrenciler 3-4 tane kitap alacağına sadece bir kitap alabiliyor. Bundan dolayı şu anda kitap satışları bayağı düşüştedir. Gençlerin yaz tatilinde zamanlarını bilgisayar, tablet, telefon ya da televizyonla geçirmek yerine kitap okumalarında daha fayda vardır. Çünkü pahalılıktan dolayı çocuklar istedikleri kitapları okuyamıyorlar ve veliler çocuklarına kitap almada zorlanıyorlar. Bundan dolayı gençlerin kitaplara daha kolay ulaşabilmeleri için hükümetin fiyatları düşürme yönünde yayın evlerine baskı yapması gerekir.”

Advert

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.