MUHABBET

İnsanlar yaşamı boyunca maddi ve manevi pek çok unsura ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçlar arasında o güzelim muhabbetler yer alır.

Yayınlama: 08.07.2024 12:03:59
70
A+
A-

İyi bir muhabbet, insanda maneviyatı güçlendirir ve insana öz benliğinin gelişmesini sağlar. Kişideki öz benliğin gelişmesiyle iyi bir kişilik oluşur.

Peki nedir muhabbet, neden insanlar muhabbete bu kadar ilgi duyarlar, ya da ilgi duyarlar mı?

Muhabbetin tanımını yapacak olursak eğer, muhabbet içtenlikle ve dostça yapılan, karşılıklı konuşma şekli, yarenlik diye geçmektedir birçok kaynakta.

Advert

Eskiden insanlar muhabbet etmek için birbirlerine misafir olurlardı. Hem karşılıklı konuşup yarenlik ederlerdi, hem de ev sahiplerin özenle hazırladıkları ikramlardan tadarlardı. Kolu komşu bir araya gelip, o güzel muhabbetin yanında, birinin eksiği var ise ona yardımcı olmanın, o kişinin eksiğini tamamlamanın yolunu ararlardı. Bir elin verdiğini diğer ele haber etmezlerdi.  Bayramlar çok büyük muhabbetlerle geçerdi. İnsanlar büyüklerinin elerini muhabbetle öperlerdi. Yolda, evde, bahçede muhabbetler her daim kalabalık ve içtenlikle geçerdi. Aşıklar birbirleri ile muhabbetleşerek evliliğin yolunu tutarlardı. Gizlice aileden habersiz kaçan genç kızlar ve genç oğlanlar muhabbet edebilmek için ailesinin azarını işitme riskini göze alırlardı. Bunların sayısını çoğaltabiliriz.

Peki ne oldu da muhabbetin şekli şemalı değişti?

Eskiden insan insan iken muhabbet ederdi de, şimdi insan iken neden muhabbet edemiyor?

Belki birçoğumuzun aklına, yoğun iş temposu, zaman bulamamak, geçim sıkıntısı ve ya gelişen ve bizim yetişmekte zorlandığımız teknoloji gelebilir. Kısmen de olsa bunların bir bölümü doğru olabilir. Fakat bizim hayattaki önceliklerimiz de bizim hayat akışında önemi yer almaktadır. Muhabbeti önceliğimize aldığımız zaman, toplumsal sorunlarımızı yüz mimiklerimizi görerek de çözebiliriz. Teknolojide bile insanlar birbirlerine ikramlarda bulunmasalar bile, ya da ellerine kolonyalar dökmeseler dahi, birbirleri ile artık görüntülü konuşup, birbirlerinin yüzlerini görebiliyor ve seslerini rahatlıklar duyabiliyorlar. Gençler muhabbeti yazıya dökerek birbirleri ile teknoloji üzerinden muhabbetleşerek iletişim kuruyorlar. Bir nevi sessiz muhabbet de diyebiliriz buna. Hayat değişiyor ve gelişiyor. Ama ne yönde değişiyor bunu iyi düşünmek gerekir. İnsanın kendi aklını, mantığını ve iradesini doğru kullanıp doğru yönde hareket ettirdikten sonra mesele kalmaz diye düşünüyorum.

Yaşamımız boyunca gelişen iyi değişimleri, hayatımıza empoze ederken, insanlar arasındaki o sıcacık bağları koparmalarına izin vermemeliyiz.

Yazarın Son Yazıları
04.09.2024 14:03:03
31.07.2024 11:19:20
22.07.2024 12:26:10
26.06.2024 12:19:21
05.06.2024 11:51:45
27.05.2024 13:02:50
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.