TAZİYE YEMEKLERİNİN KALDIRILMASI MESELESİNİN ARKASINDA “FAİZ” VARMIŞ

Taziye geleneği bizlere peygamber efendimizden kalan ve bugünlere kadar neredeyse hiç bozulmadan gelen, aynen düğün, baş sağlığı, hasta ziyareti gibi kültürümüze yerleşmiş önemli geleneklerimizden biridir.

Yayınlama: 01.09.2024 13:19:11
200
A+
A-
Uzaklardan Farklı Bir Bakış, Birkaç Görüş…

Amacı yakınını kaybeden kişiye diğer yakınlarınca dostlarınca destek olmak, acılar paylaşıldıkça azalır anlayışına binaen taziye sahibinin acısına ortak olup günü birlikte geçirip Kur’an okuyup dualar etmektir. Taziyede bir arada bulunan insanlar elbette ki yeme ihtiyacını da karşılamak zorundadır. Bu ihtiyacı gidermek de -her ne kadar yanlış bulsam da-taziye sahibinden beklenir. Halbuki bizim çocukluğumuzda konu komşu, eş dost, akraba bir araya gelir yeme içme taziye masraflarını, taziye sahibinin zaten acısı var bir de bunu kendine yük etmesin diye, belli bir meblağda yardım toplamak suretiyle karşılarlardı. Bugün bu neredeyse unutulmuş durumda. Günümüz Batman’ın da her insanın maddi gücü de bunu karşılayamayabiliyor. Bazı insanlar sırf bu yemek külfeti sebebiyle ciddi sıkıntıya giriyor. Önceki uygulamada belediye her taziyeye günlük 100 kişilik yemek yardımı yapıyordu. Bu uygulamamanın da rant sağlamak amacıyla devreye konulmadığını net olarak söyleyemem. Yeni belediye yönetimi ise bunu kaldırdığını duyurdu ve bunun imamlardan gelen istek üzerine yapıldığı açıkladı. Belediye yemek gönderdiği için taziye sahibi de yemek almak zorunda kalıyormuş ve bu alınan yemekler de kredi çekilerek alındığı için faize bulaşılıyormuş. Bu muydu derdiniz? Madem böyle bir şeyi dert ettiniz o zaman neden günlük dağıtılan yemek sayısını arttırmak yerine tamamen kaldırmayı tercih ettiniz? Ya da buna bütünüyle alternatif oluşturabilecek bir uygulama; örneğin durumu gerçekten bu yemek külfetini karşılayamayacak ailelere maddi yardım etmek gibi bir uygulamaya gitmediniz?

Eğer derdiniz halksa, halka hizmet etmekse hodri meydan!

Bütün kaynaklar, vatandaştan aldığınız vergiler sizin elinizde. Siz bu uygulamayı kaldırınca taziyede insanların acıkmaları son mu bulacak?

Advert

Taziye sahibi ekstra yemek almak zorunda kalmayacak mı?

Yapmayın Allah aşkına!

Bari açıklamanızı halkı çocuk kandırır şekilde yapmayın. Biz sizin yaptığınız veya yapmadığınız hizmetleri iyi biliyoruz. Bu şehrin insanı park yeşillik nedir bilmiyordu. Bugün Batman’ın dört bir yanı park bahçe. İnsanlar yaz sıcaklarından bunaldıkları bugünlerde akşamları aileleri ile birlikte parklarda oturuyor, serinliyor. Park kenarlarına yapılan yürüyüş parkurlarında rahatça yürüyüşlerini yapıyor. Ayrıca esas aldığınızı iddia ettiğiniz imamların ya da din alimlerinin her söylediğini belirttiğiniz hassasiyette uyguluyor musunuz? Basın önünde öve öve bitiremediğiniz heykel açılışlarına ne diyor bu alimler merak ediyorum doğrusu.

Daha bir hafta bile olmadı insanlar yeni yerleşim alanı olan Cigerlo TOKİ konutlarında evlerinde su sıkıntısı çektikleri haberi basına yansıyalı. Yazın bu kavurucu sıcaklarında su sıkıntısı çekmek ne demek? Su olmazsa bir evin hangi işi halledilebilir soruyorum size? Salgın veya değil hastalıklar da bu şekilde ortaya çıkmaz mı? Bu ciddi bir mağduriyet değil midir? Bu sorunlara birçok örnek daha eklenebilir. Siz yönetime geldiğinizden beri hangi ciddi sorunu çözdünüz buyurun açıklayın. Ama önemli heykeller, konser ve etkinlikler yaptınız, doğru. Bunlar çok çok önemli, gözden kaçırmayalım (!)

Bütün bunları görmüyor muyuz sanıyorsunuz? Eğer böyle olduğunu zannediyorsanız bir an önce kendinize ve hizmet anlayışınıza çeki düzen vermelisiniz. Bir vatandaş olarak benden söylemesi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.