“405 Kadın erkekler tarafından katledildi”

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Kutevi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınların toplumsal hayatta karşılaştıkları sorun alanlarını Meclis gündemine taşıdı.

“405 Kadın erkekler tarafından katledildi”
Yayınlama: 25.11.2024 12:17:59
19
A+
A-

81 KENT İÇİN 81 SORU ÖNERGESİ

Oduncu, 81 ilin her biri için ayrı ayrı hazırladığı soru önergeleriyle; kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, karar mekanizmalarında yetersiz temsil ve iş hayatındaki eşitsizlikler gibi önemli konularda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışmalarını sorguladı.  Sorularının Bakan Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yanıtlanmasını isteyen Oduncu, önergesinde 2024 yılı itibariyle Türkiye’de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakalarında endişe verici bir artış gözlemlendiğine dikkat çekti. Verdiği önergelerde; Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine yer veren Oduncu, 2023 yılında 315 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 248 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini aktardı. Oduncu, ancak 2024 yılı henüz tamamlanmadan 405’in kadının erkekler tarafından katledildiğini, 276 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

“CEZASIZLIK FAİLLERİ CESARETLENDİRİYOR”

Bu verilerin, Türkiye’de kadınların maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılıkla mücadele konusunda daha etkin politikalar oluşturulması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken Oduncu, “Özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesi ve 6284 sayılı Kanun’un uygulanmaması, kadınlar için koruma önlemlerinin yetersizliği ve devletin bu konuda sorumluluğunu yerine getirememesi, kadınlar açısından daha tehlikeli bir ortam yaratmıştır. Şiddet mağduru olan kadınların önemli bir bölümü, katledilmeden önce ilgili kurumlara başvurarak yardım talep etmiş, ancak yeterli koruma önlemleri sağlanmamıştır. Öyle ki hayatını kaybeden kadınların büyük bir bölümünün daha önce koruma talep etmiş olmasına rağmen, bu taleplerin çoğu sonuçsuz kalan kadınlar olduğu gözlemlenmiştir.Yapılan çalışmalar, kadına yönelik şiddet vakalarında koruma tedbirlerine uyulmaması nedeniyle tekrarlayan ihlallerin yaşandığını göstermektedir. Ayrıca, ‘iyi hal indirimi’ gibi ceza indirimleri ve yine birçok davanın cezasızlıkla sonuçlanması, adaletin tecelli etmesi önünde bir engel teşkil etmekte ve şiddet faillerini cesaretlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

‘BAKANLIĞIN ÇALIŞMALARI YETERSİZ’

Şiddet mağduru kadınların yeterli sayıda yaşam evine erişim sağlayamadığını ve psikolojik destek ağlarına ulaşmakta zorluklar yaşadığına da değinen Oduncu, “Bu durum, devletin ve ilgili bakanlığın erkek şiddetini önlemek için alması gereken somut önlemlerin eksikliğini ortaya koymaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, işyerlerinde mobbing, düşük ücret politikaları, kayıt dışı istihdam ve ayrımcılık, kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin önünde büyük engeller oluşturmakta ve Bakanlığın bu sorunlara yönelik yetersiz müdahaleleri kadınları ekonomik hayatın da dışına itmektedir” diye kaydetti.

“MEDYA KADINLARI SUSTURUYOR”

Kadınlar karşı karşıya kaldığı bir diğer ayrımcılığın ise medyada eril söylem kullanımı olduğuna işaret eden Oduncu, “Bu durum, medyanın kadınları nasıl temsil ettiğinden, kadınları ele alış biçimlerine kadar geniş bir yelpazede kendini göstermektedir. Geleneksel cinsiyet rolleri ve toplumsal beklentiler üzerinden inşa edilen eril dil, kadınların medya içeriklerinde genellikle ikinci planda kalmasına, sadece fiziksel özelliklerine odaklanılmasına ve belirli kalıplara sıkıştırılmasına yol açmaktadır. Bu nedenle, medyada cinsiyetçi dilin ve söylemlerin ortadan kaldırılması, kadınların daha eşit ve adil bir şekilde temsil edilmesi açısından kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

“TEMEL SORUNLAR BELİRLENMELİ”

Oduncu, önergesinin devamında, “Kadınların karşı karşıya kaldığı bu temel sorunların belirlenmesi ve çözüm yollarının ortaya konulması hayati bir öneme sahiptir. Kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, karar mekanizmalarında yetersiz temsil ve iş hayatındaki eşitsizlikler gibi kritik konuların çözümü, yalnızca kadınların değil, tüm toplumun geleceğini şekillendirecek adımlardır. Bu nedenle, bu konuların görmezden gelinmesi veya geçiştirilmesi kabul edilemez” dedi.

“BAKANLIĞIN YANITLARI RAPORLAŞTIRILACAK”

81 ayrı soru önergesine verilecek yanıtların kapsamlı bir rapor haline getirilerek, kamuoyu ile paylaşılacağı bilgisini de paylaşan Oduncu, “Kadınların toplumsal hayatta karşılaştıkları bu sorun alanları üzerine hazırlayacağımız kapsamlı rapor, toplumda var olan eşitsizlikleri gözler önüne sererken, çözüm için kararlı bir iradeyi de gerekli kılacaktı. Rapor, sadece durum tespiti yapmakla kalmayacak, aynı zamanda sorumluların hesap verebilirliğini artıracak önemli bir adımı temsil edecektir” diye belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.