Batman Çarşı mahallesi Öztürk Pasajında hizmet veren Birlik Terzihanesi’nin usta ismi Veysi Yalçın, hazır giyimin piyasaya girmesinden beri işlerinin düştüğünü belirtti.
54 yaşındaki emektar terzi ustası Yalçın, “Bu pasaj çok eski ve tarihi bir pasajdır. Aşağı yukarı 70 yıllık bir yer ve ben burada 35 yıldır terzilik yapıyorum ama totaline baktığımızda daha ben ilkokul öğrencisiyken bu ara caddede Feyzi ustanın yanında terzilik yapıyordum. Ayrıca rahmetli Adem usta ve birçok ustanın yanında eğitim aldım. 1990’lı yıllarda yaklaşık 2 yıl da İstanbul’da atölyede çalıştım. Benim amcaoğullarım da hepsi terziydi. Ben de o zamanlar terziliğe merak saldım ve bu sektöre adım attım. Yani ben çekirdekten yetişme bir terziyim. Eski yıllarda kazancımız çok iyiydi ama şimdi yok. Çünkü hazır giyim biz terzilere çok zarar verdi. Adam geliyor pantolon kaça dikersin, 2 bin lira diyorum ama gidiyor 350 TL’ye hazır giyim pantolon alıyor. Kumaşını getiriyor, 700-800 TL dikişi tutuyor diyorum ama adam gidip 800 TL’ye üç tane pantolon alıyor” dedi.
Terziliğin popüler olduğu zamanlarda bürokratların bile yanına gelip elbise diktirdiğini kaydeden Yalçın, “Eskiden şu dükkânımın duvarları hep takım elbiselerle doluydu. Ayrıca resmi kurumların bize verdiği bir zarar var. Nasıl diyecekseniz, mesela benim müşterilerimin çoğu öğretmendi. Takımlarını giyerlerdi ve öğretmen oldukları belliydi. Oysa şimdi bakıyorsunuz öğretmenlerin çoğu kot pantolon, tişört vs. giyiyorlar” dedi.
Terziliğin Hz. Eyüp’ten kalma kutsal bir meslek olduğunu ama hazır giyimin sektörlerini bitirdiğine vurgu yapan Yalçın, “Benim tanıdığım birçok müdür, Türkiye Petrollerinde başmühendis arkadaşlarım vardı. Eskiden hepsi yanıma gelir takım diktirirlerdi. Ayrıca eskiden okula giden çocuklara, gençlere elbise dikerdik ama şimdi ise bütün okullar gidip elbisecilerle anlaşıp ‘oraya gidip elbise alacaksınız, hazır giyim alacaksınız’ diyorlar öğrencilere. Dolayısıyla bu ve benzer birçok nedenden dolayı terzilik mesleği kan kaybetmeye devam ediyor” diye konuştu.