ÇOCUK GELİŞİMİNDE OYUN VE MATERYALLERİN ÖNEMİ

0/14 yaş grubu çocuklarda özellikle oynadıkları materyaller başta olmak üzere bir çok alanda sağlıksız yollara girmiş bilinçsiz tüketim araç ve gerekleri bulunmaktadır.

Yayınlama: 10.12.2024 13:19:05
Düzenleme: 10.12.2024 13:22
67
A+
A-

Çocuğa aktarılan öğeler ve irdeler dışında ona sunulan materyaller çocuğun psikolojik, ruhi ve daha birçok faktörde kötü anlamda etkilemektedir. Bilinçsiz oyuncak alımı, teknolojik aletler ve sosyal hayat içerisinde çocuğun maruz kaldığı olaylar ve durumlar onun ileride oluşacak kişilik yapısını oluştururken çoğu yönde kötü sonuçlar doğurup, eksik kişilik izlenimini yaratmaktadır. Teknoloji ile iç içe yaşayan bir çağda olmamız bu konuyu daha hassas bir konuma getirmektedir. Elinden düşmeyen teknolojik aletlere merak salan bir ve üç yaş gurubu çocuklarda aşırı hiperaktif durumlar görülürken, elinden telefonu düşürmeyen anne babalarda çocuklarının sağlıklı birer birey yetiştirme yolunda çocuklarına bizzat sağlıksız bir yola sokmaktadır.

Bilinçsiz ebeveynlik, ileriye daha bilinçsiz bir nesil taşır. Çünkü, çocuk gördüğünü uygular.  0/2  yaş grubu çocuklarla konuşmak ve bir şeyleri anlatmak zordur.
Hayatta ilk adımları ilk izlenimleri onların dünyası olanı görmektir. Çünkü algıları görsel hafıza dayalıdır. Bu yaş grubundaki çocuklar başta anne baba olmak suretiyle çevresinde gördüğü olay ve olguları kavrayıp uygulamaya koyar. Aslında en önemli nokta bu yaş grubundaki çocuklara iyi olan kavramları aşılamak, gelecek yaştaki kişilik oluşumlarında çok verimli bir etken yaratacaktır. Örneğin bir kitap okumak veya düzenli bir sevgi bağlamında bulunmak çocuğun dünyasına iyileştirici izlenimler bırakacaktır. Özellikle anneler çocuklarıyla en çok vakit geçiren sizlersiniz.  Televizyon programları, magazin, telefon, sosyal platformlarda zaman öldürmek yerine çocuğunuzu eğitici oyunlar ve kitaplarla geliştirin misal bir boya kalemi ile çocuğunuzla oyun haline getirdiğiniz bir figürü çizmek, o figür hakkında bilgilendirmek  çok yararlı olacaktır. Birçok anne; çocuğumla baş edemiyorum, çok yaramaz, beni dinlemiyor vb. konularda çocuğundan yakınırken dönüp acaba nerede yanlış yaptım, bu durumda benim suçum ne?  çocuğum nasıl hâle geldi? demez kendine. Ebeveynler unutmayın, çocuklar sizin yansımanızdır… Onlara ne verirseniz çocuk onu alır sizden.

Bizler çiçeği yetiştirirken o çiçeğin ne ile ne kadar besin alması gerektiğini bilmeliyiz; yoksa çiçeğimiz açmadan solar gider. Demem o ki değerli baba ve anneler, çocuk yetiştirmekte çiçek yetiştirmekle aynı sayılır geleceğimizin heba olmasına göz kapatmayın; bilinçli çocuklar yetiştirin.  Özellikle öz değerlerinin farkında olan çocuklar.  Unutmayın çocuğun dünyasına inmek ona gerekli olan materyalleri iyi seçmek ve okutmak her ebeveynin temel amacı olmalıdır. Elinizi taşın altına kendi çocuklarınız için koyun ki gelecek kazansın toplum kazansın.

Konuk Yazar- Şükran DEMİRHAN (köşe yazısı)
[email protected]

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.