“Batman’ı 7 üstü depremler etkiler”

Batman Çevre Platformu tarafından ‘Deprem Gerçeği ve Alınması Gereken Tedbirler’ konulu panelde konuşan Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Batman’ın yeni yapılaşmasının 6,2’lik bir depremi kaldırabileceğini ifade etti.

“Batman’ı 7 üstü depremler etkiler”
Yayınlama: 23.02.2025 16:17:10
151
A+
A-

“BATMAN’IN YIKIM EŞİT DEĞERİ 6,5’TİR”

Batman Barosu Tahir Elçi Konferans salonunda gerçekleştirilen panele Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, akademisyen ve Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Şefik İmamoğlu, akademisyen öğretim görevlisi Doç. Dr. Serhat Demirhan ve Avukat İlknur Tel Altungök katıldı. Panelde, olası bir depremde Batman’ın genel durumu ve vatandaşları bekleyen tehlikeler karşısında alınması gereken tedbirler masaya yatırıldı. Batman’ın büyük depremlerin ürediği, bir diğer yer olmadığını belirten Prof. Dr. Ercan, “Batman’da Garzan Dağı’nın güneyindeki kırıklardan sıkıştırıverse, ‘ben burada çok büyük bir deprem yapmak istiyorum’ dese, üretebileceği deprem büyüklüğü ancak 6 veya 6,2 şiddetinde olur. Batman’ın bu yeni yapılaşması, 6,2’lik bir depremi kaldırır. Batman’ın, yıkım eşit değeri 6,5’tir. Batman’ın da yıkım yapabilmesi için 6,5’dan daha büyük bir deprem olması gerekiyor. Ya da dolaylı olabilecek 7,2’lik, 7,5’lik gibi depremler Batman’ı etkiler. Yani bir yerde ille de depremlerden etkilenmek için o yerden kırık geçmesi gerekmiyor. İstersen kırığın üzerinde dahi yapı yaparsın. Önemli olan yapının göçmemesidir” dedi.

“BATMAN’DA YER ALTI SULARI ÇOK SIĞ”

Batman’da yeraltı suları çok sığ olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ercan, “Yeraltı suları 2 ile 9 metre derinlikte birçok yerde. Eğer yeraltı suları 20 metreden daha sığsa o yapılar depremden çok etkilenir. Yapılacak yapıya bohçalama yapmak gerekiyor. Yani yapının ayaklarına su girmeyecek. Zemin eğer nemli olursa, orası sulak olursa, su alırsa paslanma oradan başlıyor. Onun için yalıtım gerekiyor. O zaman yeraltı sularının derinliklerini bir yerde çok iyi bilmemiz gerekiyor.  Yer altı sularının derinliğini ölçüyoruz. Eğer zeminde ıslaklık varsa, yani nemlilik varsa, onu geoteknik mühendisliğine söylemen gerekiyor, inşaat mühendisliğine söylemen gerekiyor ki, ‘şu derinlikte ıslaklık var. Islaklık bu derinliğe kadar gidiyor’ demesi gerekiyor ki, geoteknik mühendisi ya da inşaat mühendisi o konuda önlem alsın” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.