Rahmân ve rahim olan Allah’ın adıyla…
Merhamet Peygamberi savaşmak zorunda olan ashabına (Hz. Ali’ye) kesin talimat veriyordu; “Kadın öldürmeyin, din adamlarını öldürmeyin, çocuk öldürmeyin, yaşlı öldürmeyin, kilise yakmayın, yeşillikleri koparmayın.”
Hz. Ebu Hureyre (RA) anlatıyor; Efendimiz buyurdu “Biri yolda giderken çok susadı. Derken bir kuyu buldu. İçine inip su içti, çıkınca susuzluktan soluyup toprağı yemekte olan bir köpek gördü. Şahıs kendi kendine ‘bu köpek de benim gibi susamış’ deyip tekrar kuyuya indi, ayakkabısını suyla doldurup ağzıyla tutarak dışarı çıktı ve köpeğe su verdi. Allah onun bu hareketinden dolayı razı oldu ve onu bağışladı.” Ne güzel bir mükafat. Sahabe sordu: “Hayvanlara iyilik yapmaktan dolayı bize sevap var mı?” Resulullah cevap verdi: “Her yaş ciğer (canlı) için bir sevap vardır.” (Buhari, Şirp, 9; Müslim, Selam, 153)
Hz. Ömer (RA) anlatıyor; Efendimiz şöyle buyurdu.”Merhamet etmeyenlere (ahirette) merhamet olunmaz. Bağışlamayan kimse bağışlanmaz. Tövbe etmeyen kimseden tövbe kabul edilmez.” Onun için bu dünyada merhametli olalım ki, öbür dünyada Allah’ın merhametine Mazhar olalım. Herkese merhametimizi gösterelim.
BİR AYET
“Bir gün gelecek, Allah insanların hepsini yeniden hayata kavuşturacak ve dünyada yaptıklarını kendilerine hatırlatacaktır. Allah bunları tek tek tespit etmiş, onlar ise unutmuşlardı. Allah her şeye şahittir.” (Mücadele, 58/6)
BİR HADİS
“Yumuşak huylu ve yumuşak sözlü olma nimetine mazhar olan kimse, büyük bir hayra mazhar olmuş; bundan mahrum olan da büyük bir hayırdan mahrum kamış demektir.” (Tirmizi Birr 67, Müsned 6/159)
SORU – CEVAP
* Kadınlar âdetli veya lohusa iken dua edebilir mi?
– Hanımlar âdet günlerinde veya nifas (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan ayet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehadet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife getirebilirler. Aynı şekilde tefsir, hadis ve fıkıh gibi dini eserleri okuyup mütalaa edebilirler.
Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.