Ne yapayım elimde değil…
İnsanı her türlü yoran bir cümle kalıbıdır. Elinde olan durumlar neler say desen, sayamayacak birçok insan var. Lakin ‘elimde değil’ güzel bahane, sağlam kaçıştır. Adam bu cümleye her haltı sığdırabilir, duruma alışabilir, lay lay lom bir düzen tutturabilir, iş sarpa sarınca geçerli sebep olarak ‘elimde değil’i önünüze hadi buyur ye der gibi sunabilir.
Yutmayın. Elimde değil, geçerli bir mazeret geçerli bir savunma biçimi değildir… Aksini iddia eden de genelde mesnetsizdir yani dayanaktan yoksundur.
Hayatınızın bir yerinde bir sebepten bu cümleyi kurdunuz ya da kurana denk geldiniz. Nasıl bir duygu hatırlıyor musunuz? ‘Elimde değil’ bir yığın konuşmanın başında da söylenebilir, sonunda da… Lakin insanı ezikleyen bi tarafı yok mu sahi? Hani iradesi, gücü kudreti, aklı mantığı, duyguları emin adamın söyleyeceği bir cümle olmasa gerek…
Bir ilişki düşünün, adam kızı seviyor, çok seviyor. Kızın kendini sevip sevmediğinden de gram emin bir durumu yok hatta işin aslı kızın umru değil gibi durum: pas vermiyor, yüz vermiyor, takmıyor, sallamıyor…
Adama soruyorlar, neyini seviyorsun bu kızın, serde erkeklik serde mecnunluk istidadı ne gezer, adamın cevabı tahmin ettiğiniz üzere:’ seviyorum elimde değil’ oluyor… ve hüzünlü bir hikaye böyle elinde olmayan sebeplerden şekil buluyor.
Acıyalım mı, üzülelim mi, zor mu bu durum, yazık mı, yoo…
‘Elimde değil’in sınırlanmış, sırlanmış kafesi bu. Kim ki böyle davranışlarının, duygularının anlam ve maksadına muvaffak olamaz, işte girer o kafese, sığınır o bahanenin ardına, kıymet vereni de olmaz hak vereni de…
Ama farketmez…
Öyle anlar vardır ya hani, ne içersin, ne alırsın, ne yersin, nereye gidelim vs. gibi nevi soru cümlelerine ‘farketmez’ cevabını iliştirenler vardır: sesli sessiz, kimi zaman ürkek, kayıtsız, varla yok arası, olsa da olur olmasa da olur kıvamı, ne olduğu belirsiz, olsun mu olmasın mı net olamayan kimselerdir bunlar.
Neden bir insan için ‘fark etmez’ ki? Şartlar, durumlar, yaşanmışlıklar, beklentiler, kim olduğumuzu, ne olduğumuzu, ne hissettiğimizi, ne istediğimizi etkilemiyor mu, o halde alelade bir sorunun cevabı bile fark eder.
Bu ‘fark etmez’, en az ‘elimde değil’ kadar masum geliyor değil mi?
Kendi öz irademiz, o biricik kişiliğimiz, birbirine benzemeyen parmak izlerimiz kadar, sorulan her türde sorunun cevabı farklı farklı olması gerekirken elimde değil ya da fark etmez mi olmalı?
Eğri oturan ama doğru da konuşabilen insanlar olalım, elimde değil yerine, elimden gelenin en iyisi bu olduğu için; fark etmez yerine, farklı bir seçenek sunmanıza açığım diyebiliriz mesela. Bu örnekleri de çoğaltabiliriz.
Satışa çıksa herkes kendi aklına rağbet eder muhakkak lakin akıl sahibi insana verilen irade o insana özgü kutsal erk o ya da bu sebepten pasifize olmamalı; o cüz’i yetki insanoğluna bahşedilmiş de yazıyorum: iradenizi dumura uğratmayın…