ULUSLARARASI BATMAN SEMPOZYUMUNUN ARDINDAN

Yayınlama: 30.10.2022 14:20:57
189
A+
A-

Son 20 ayda Batman üniversitesinin yaptığı etkinlikler ile Batman şehri hak ettiği yere hızla ilerlemektedir. Her bir çalıştay, konferans ve sempozyum sonrası geleceğe yönelik müthiş atılımların tohumları ekilmekte, Üniversitemiz marka üniversite olma yolunda ümitleri yeşertmektedir.  Bu çalışmalar neticesinde Batman Üniversitesi Tıp Fakültesine de inşallah yakın zamanda kavuşacaktır.

Birkaç yılda bir yapılan etkinlikler neredeyse bir ayda yapılmaya başlanmış, her bir akademisyen adeta yarışa girercesine bu etkinliklerde yer almaya başlamıştır.

Uluslararası Batman Sempozyumunun bence en önemli tarafı, konusunu Batman’dan almış olmasıdır. Tarihe dipnot düşmek ne demek, resmen altın harflerle kazınmıştır Batman ve yöresinin özellikleri bu sempozyum sayesinde. Bugüne değin Batman ile ilgili böylesine bir çalışmaya hiçbir kurum ve kuruluş başvurmamıştır. Bazı dergi, kitap ve elektronik görseller Batman konusunu incelemiştir ve mutlaka bunlarında bir önemi vardır ancak hiçbirinin kapsamı ve sayfa sayısı bu denli ayrıntılı olamamıştır. Bu konuda Batman Üniversitesinde değerli bir akademisyen olan Ferhat Korkmaz Hocamızın yazısının linkini sizlerle paylamak isterim. Uluslararası Batman Sempozyumu hakkında oldukça geniş bir yazısını aşağıdan takip edebilirsiniz.

https://www.batmansonsoz.net/yazi/uluslararasi-batman-sempozyumu-nun-ardindan-8666.html

Katılımın oldukça yoğun olduğu Uluslararası Batman Sempozyumuna kimler katıldı dersek; Selçuk Üniversitesinden Kocaeli Üniversitesine, Mardin Artuklu Üniversitesinden On Dokuz Mayıs Üniversitesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Milli Eğitim Bakanlığına kadar geniş bir yelpazede katılım oldu.

Batman ana temasının bilimsel olarak fokuslandığı sempozyumda iletişim, arkeoloji, tarih, edebiyat, turizm, biyoloji, ekonomi, enerji, ziraat, coğrafya, ilahiyat, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, halk kültürü, gıda, kimya, sosyoloji…vs  alanlarda bildiriler sunuldu.

Birçok konu hakkında bilimsel verilerin paylaşıldığı sempozyumda şu bildiri daha önemliydi, yok öteki az önemliydi gibi bir ayrım yapamayız ama benim bizatihi katıldığım veya izlediğim ve de kendimce duygudaşlık yaşadığım bazı çalışmalardan söz etmek isterim.

– “Resimli Kent Tarihi: Batman’ın Kentsel Değişiminin Görsel Materyallerle Analizi-Öğr. Gör. Nuh Aşan” Slayttan izlerken kare kare eskilere gittim. İnanın gözlerim yaşardı. Örneğin bir zamanlar Batman’ın sembolü varsayılan ve KOÇ Holding ile birlikte tarih olan TÜPRAŞ TCC Kulesi. Uzun yıllar önce bir dönem benim de çalıştığım bir yerdi burası ve laboratuara fueloil viskozite sonuçları için gittiğimde önünden geçip tepesine baktığım kule. Uzun yıllar Batman’ın en yüksek tepe noktası olan burası hurdaya çıktı maalesef. Ayrıca herkesin deli ama bir kesimin veli sandığı Brako. Rahmetli Babam ve o’nun çağdaşları için bir mübarek zat idi. Benim de ilkokulda giydiğim siyah önlük, TPAO sitesinin eski hali, resmi bayramların gerçekten bayram gibi geçtiği çocukluğumun kareleri  ve bir zamanların Batman’ı.

– “Yüzyılın İlk Çeyreğindeki Dengbej Klamlarında Batman’ın Sosyo-Politik Yapısı Ve Günümüze Yansımaları Öğr. Gör. Mehmet Veysel Karataş ”  Sosyolog Hocamız tarafından bildirisi sunulan Dengbejler çok ilginçti. O kadar çok bilgi ve tarih var ki değerini bilmiyor muşuz. Bir bilim insanının tabiriyle “Batı Kültüründe Opera ne ise bizdeki Dengbejler de odur” çok ilginç bir saptamaydı.

“Kadınların Bedenine İşlenen Nakış: Deq-Dr. Öğr. Üyesi Laleş Uslu Azarak” Diyarbakır’dan bir Hocamızın sunduğu Dövme. Özellikle yaşlılarda halen varlığını sürdüren ve alın ile çene bölgesine yapılan dövmeler de çok ilginçti.

“Batman’da Yaşayan Dom (Mıtırp, Karaçi, Çingene) Topluluğunun Sosyo-Ekonomik Ve Kültürel Yaşamları-Ramazan Turgut” Batman’da görevli bir Hocamızın sunmuş olduğu bildiri kendi ifadesiyle yurtdışından da çok ilgi görüyormuş. Roman vatandaşların dili, yani Dom. Bir konu hakkında sıfır bilgi sahibi olunur mu? Olunurmuş. Çünkü bildiriyi dinlediğimizde çok değerli bu çalışma hakkında en ufak bir bilgimizin olmadığını müşahade ettik.

– Batman Kenti Ve Çevresi Üzerine Akademik Çalışmalar Bibliyografyası- Prof. Dr. İdris Demir, Doç. Dr. Ferhat Korkmaz

– Yetişkin Bireylerde Bilişsel Duygu Düzenleme Becerilerinin Depresyonu Yordayıcı Rolü: Batman İli Örneği-Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Şahin,  Doç. Dr. Nursel Topkaya,  Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Manap

Birçok Üstadımızın sunduğu daha nice nice birbirinden değerli çalışmaları maalesef bu sayfalara sığdırmak mümkün değil. Ancak kendilerine verdikleri emekten dolayı teşekkür sunacağımız bazı isimler var.  Sempozyum Onursal Başkanı Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris DEMİR, Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ferhat Korkmaz, Konferans Sekreteryası Dr. Öğr. Üyesi Abdullah MANAP, Düzenleme Kurulu Üyeleri ile Sempozyum Bilim Kurulu Üyeleri.

Üniversite Basın biriminin özverili çalışması, özellikle Akademisyen Ayşegül Saylan ve ekibinin tüm etkinlikleri kare kare görüntülemesi ve tüm etkinlikleri az sayıdaki insan kaynağı ile basın birimlerine servisi takdire şayandı.

Ayrıca Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı ve ayrıca Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet GÜZEL Hocamız Uluslararası Batman Sempozyumunun ilk saatinden son dakikasına kadar büyük bir özveri ile gelen konuklarla ilgilenmiş, Hasankeyf gezisinden lokantalarda ağırlamalara kadar değerli vaktini katılımcılara harcamıştır. Sağ olsun, var olsun.

Ancak, tüm bu çalışmalarda kendisi de bir Batmanlı olan ve bu şekilde Batman’a vefa borcunu ödemeye çalışan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir Hocamızın çabalarını ayrıca ifade etmek isteriz. Gelen konuklarla yakından ilgilenmesi, Üniversitenin tüm imkanlarını sonuna kadar seferber etmesi tüm konuklarda ve Batmanlı Hocalarda büyük memnuniyet yaratmıştır. Batman’a, Batman Üniversitesine ve Batman’ın kadim kültürüne yapmış olduğu bu değerli çalışmaların yapılacak yeni çalışmalara da ilham vereceğini düşünüyorum.

Kitap zamanı: Yazar Aldous Huxley. Eserin ismi Cesur Yeni Dünya. 1932 yılında kaleme alınan kitap çağının çok ötesini görmüş ve insanlığın insanlıktan çıktığı bir distopya çağını betimlemeye çalışmıştır. Keyifli okumalar dileğimle sevgili kitap dostlarım.

[email protected]

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.