“Milyonlarca insan yok sayıldı”

Batman Milletvekili Zeynep Oduncu’nun da aralarında bulunduğu Yeşil Sol Parti milletvekilleri, E-Reçetem sisteminde Kürtçe’nin yer verilmemesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, nedenini sordu.

“Milyonlarca insan yok sayıldı”
Yayınlama: 29.08.2023 13:41:46
29
A+
A-

Yeşil Sol Parti milletvekilleri E-reçete sistemine eklenen diller arasında Kürtçe’nin yer almamasını Meclis gündemine taşıdı. Milletvekilleri, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 26 Ağustos’ta E- Reçetem sistemine eklenen 5 dilin (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça” içerisinde Kürtçe bulunmadığı belirtilen önergede, Türkiye’de milyonlarca vatandaşın ana dili olan ve sosyal hayat ile aile yaşantısı içerisinde en çok kullanılan Kürtçe’nin yok sayıldığı kaydedildi. Önergede, “Sağlık hizmet sunumuna erişimde sosyal, kültürel ve ekonomik nedenler sebebiyle yaşanan eşitsizlikler yanında, kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin; sağlıkla ilgili bilgilere erişememesi, hasta ile sağlık hizmeti sunan taraf arasında yetersiz iletişim, sağlık hizmetlerine başvurmada gecikme, sağlık hizmetine erişimde başkalarına bağımlılık ve sağlık haklarını yeterince arayamamak şeklinde çoklu engellerle karşılaştıkları ve katmanlı bir erişim sorunu yaşadıkları ortadadır. Sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişiminin, sağlık hizmetine başvuranların da topluluk düzeyinde güçlendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin ilk adımının, bireylerin kamusal alanda anadillerini kullanabilmelerine ve bu şekilde kamusal hizmetleri alabilmelerine bağlı olduğu evrensel bir gerçekliktir” denildi.

Yeşil Sol Parti milletvekilleri, Fahrettin Koca’ya yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltti: “Sizin de içinde olduğunuz milyonlarca vatandaşın anadili olan Kürtçe’nin E-Reçetem sistemine eklenmemesinin sebebi nedir? E-Reçetem sistemine eklenen 5 dil (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça) hangi kriterlere göre seçilmiştir? Kürtçe’nin taşımadığı kriterler mi vardır? E-Reçetem sistemine Kürtçe ne zaman eklenecektir? E-Reçetem uygulamasındaki temel amaç nedir? Bu amaç doğrultusunda diğer 5 dilin uygun olmasının, Kürtçe’nin olmamasının nedeni nedir? Kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin ayrıca E-Reçetem sistemine Kürtçe’nin dahil edilmemesi ile bu alana dair sorunlarına bir yenisi daha eklenmiştir. Buna dair Bakanlığınızın bir girişimi ya da çalışması olacak mıdır? Bakanlık olarak sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişimi ve tüm halkların anadillerinde kamusal sağlık hizmetine ulaşması doğrultusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.