Toplumda insanlar birbirlerine karşı saygı duymalı ve sevgi göstermelidirler.
İnsanlar saygı ve sevgilerini, birbirlerine karşı davranışları ile gösterirler. Bu davranışlardan birisi de selamlaşmadır.
Selamlaşma insanların birbirleriyle olan iletişim aracıdır.
Sokakta yürürken biriyle karşılaştığımızda veya herhangi bir yere gittiğimizde, bir arkadaşımızı gördüğümüzde selamlaşma ihtiyacı duyarız. Toplum içindeki bireylerin birbirleriyle selamlaşmaları değişik şekillerde olur. İnsanların bir kısmı yüz mimiklerini kullanarak, bir kısmı tokalaşarak yani el sıkışarak, bir kısmı ise şapkalarını başlarından çıkararak selamlaşırlar. Bunlar selamlaşmanın birkaç örneğidir.
Her toplumun kendine özgü selamlaşma şekli vardır. Örneğin; Japonlar selamlaşırken birbirlerinin önünde eğilirler. Filipinler’de yaşlılara saygı göstermek için ‘Mano’ adında güzel bir jest gerçekleştirirler. Yaşlıların elini alıp alnına götürmek ince bir harekettir. Hindistan’da ise, ‘Namaste’ kelimesini söyleyerek ellerini kaldırır ve avuç içleri birbirine bastırarak parmaklarını yukarı kaldırarak selamlaşırlar. Fransa’da selamlaşırken yanaklardan öpüşülür.
Her toplum gelenek ve göreneklerine göre hareket ettiği için selamlaşma şekli de, gelenek ve göreneklere göre şekillenmiştir.
Selamlaşırken, selamlaşılan kişinin kadın ya da erkek olma özelliklerine göre, nasıl davranılacağını çok iyi bilmek gerekir. Çünkü, her toplumda aynı selamlaşma şekli yoktur. Yani kadınlar ve erkekler farklı farklı selamlaşırlar.
Dini inançlar ve kültürel farklılıklar selamlaşmanın şekillerini belirlemede önemli faktördür. İslamiyet’e göre selamlaşma daha farklıdır. Hıristiyanlara ya da Musevilere göre daha farklı selamlaşma şekilleri vardır. Bazı kesimlerde bir yabancı bir bayan yabancı bir erkeğin elini tutamaz. Özellikle bu belirttiğim selamlaşma şekli, muhafazakar kesim için geçerlidir.
Selamlaşmanın da nezaket kuralları vardır. Nezaket kuralları içerisindeki selamlaşmalar, bireylerin bireylerle karşılaşmaları sonucunda yerine selamlaşma adabı çerçevesinde yerine getirilmiş olur.
«Size selâm verildiğinde siz de ondan daha güzeliyle selâm verin veya aynısı ile karşılık verin. Şüphesiz ki Allah her şeyin hesabını sorucudur.» Nisa sûresiâyet: 86
Selam; Allah’ın cc 99 güzel isminden biridir.
Dünyanın neresinde olursak olalım birbirimizi gördüğümüz zaman ya da dünyanın neresinde olursa olsun birbirini tanıyan veya tanımayan bütün insanlar yeri geldiği zaman birbirlerini kendi yörelerine gelenek ve göreneklerine, yaşam şekillerine göre selam verirler ve selam alırlar.
Bizim ülkemizde selamlaşan kimi kişiler ise, merhaba nasılsınız veya Selamunaleyküm Aleykümselam diye selamlaşırlar.
Selamlaşma insanların birbirleriyle olan en büyük sıcacık insana huzur veren bir iletişim şeklidir.