Televizyondan veya internet üzerinden birçok belgesel izleriz. Bu belgeseller bize yaşamın gerçeklerini anlatır, vahşi doğayı anlatır, vahşi doğa içerisindeki ölümle kalım arasındaki savaşı anlatır.
Bir hayvanın yaşayabilmesi için yemek yemesi ve beslenmesi lazım. Beslenebilmesi için de avlanması lazım. Belgesellerde görürüz, kendi alanlarında avlanırken, hayvanlar belli başlı hesaplar yaparlar ki, bu hesaplar, karşısındaki hayvanı öldürmekle olur. Böylece öldürdüğü hayvanı yiyerek hayatta kalırlar. Tabii ki bu durum bütün hayvanlar için geçerli değildir.
Bazı hayvanlar farklı canlıları da yer. Mesela ağaç yapraklarını, çiçekleri, bitkileri, bitki köklerini veya böcekleri yerler. İşte bunlar bir hayvana göre hayatta kalma hesabıdır.
Hayatta kalma hesabı doğru yapılırsa yediği yiyeceklerle yaşamını sürdürürler. Yanlış hesap yaparlarsa kendisi yem olur ve yaşamına son verirler. Hatta, katil köpek balıkları anne karnında iken hayatta kalmak için doğmamış kardeşlerini bile yerler.
İşte insan hayatı da böyledir. Belki, hayvanlar dünyası kadar acımasız değildir ama, yaşayabilmek için insanların da belli hesapları vardır. Örneğin, çalışmak, başarı kazanmak ve başarılarını hayata uygulamak gibi…
Bütün bunlar insan yaşamında olması gerekenlerdir. İnsanların başarıyla hazırlandıkları hesapları, insanların hayatında yeni yeni yollar açar. Bu hesaplar insanların her attığı adımın daha sağlam olabilmesi içindir.
Peki her yapılan hesap doğru mudur? Tabii ki değildir. Her yapılan hesabın doğru olma ihtimali çok yüksek değildir. Zayıftır. Çünkü insanların yaptıkları hesaplarda yanlışlıklar olabilir. Evdeki hesap çarşıya her zaman uymayabilir. Mesela iki arkadaş bir yere giderler. Hesaplarında kahve içmek ve sohbet etmek vardır. Beraberinde de tatlı yemek…
Kahve içtikten sonra ve tatlıyı yedikten sonra, sigara içmeyen biri için yediklerinin üstüne de sigara içmek hesabında yoktur mesela… Karşısındaki kişinin kendisine ikram ettiği sigarayı alıp almaması kendisine aittir. Aslında sigaranın zararlı olduğunu herkes bilir. Sigara ile birlikte başka şeyler de gelir ardından….
Bir duble rakı, bir kadeh bira veya yaşam içerisinde kimi insanların kullandığı uyuşturucu, bağımlılık yapan pek çok kötü alışkanlıklar. Bunlar kötü hesaplardır. Yani hesapta olmayanlar vardır. İşte hesaptaki yanlışlıklardan belli başlı olanlardır. Bu yanlış hesaplar sonucunda, insanlar da hayvanlar gibi vahşice birbirini öldürebilirler. Çünkü kendisine verilen aklı yönetmekten çıkarır, aklını kötü alışkanlıkların emrine verirler.
Bizler yanlış yapmamak için her atacağımız adımı bir daha, bir daha, bir daha düşünmemiz gerekir. Çünkü her attığımız adım, bizi ileriye götürecektir. Düz yolda yürürsek engellilerle az karşılaşırız. Çamurlu yolda yürürsek bataklığa da ulaşabiliriz. Yani bizim gideceğimiz yolu çoğunlukla biz tayin ederiz. Bu yüzden de dikkatli olmak zorundayız. Atacağımız adımlara dikkat etmeliyiz.