Şair Akbaş, törenle anıldı

Batmanlı yazar-şair Abdulvahap Akbaş, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen anma töreniyle anıldı.

Şair Akbaş, törenle anıldı
Yayınlama: 05.05.2024 11:34:02
89
A+
A-

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda ‘Şair Abdulvahap Akbaş Anma Töreni’ başlıklı anma programına Vali Yardımcısı Murtaza Ersöz, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, merhum Şair Akbaş’ın eşi Mediha Akbaş ve kızı Elif Nihan Akbaş, yakınları, okul müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il  geneli liselerarası okullarda  düzenlenen Şair Abdulvahap Akbaş ödüllü şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler şiirlerini okudu.

“UMARIM DEĞERLERİMİZ GELECEK NESİLLERE AKTARILIR”

Programda bir konuşma yapan Batmanlı yazar ve şair Abdulvahap Akbaş’ın eşi Mediha Akbaş, “Sevgili eşim, arkadaşım, herkesin Vahap abisini sevgi ve saygıyla anıyorum. Bu topraklarda doğan, bu kadim bölgenin iklimiyle yoğrulan ve şimdi de bu şehrin topraklarında çiçekler açtıran bir insanın yine bu topraklarda anılması çok mutluluk verici. Umarım bu anma törenleri geleneksel bir hal alır ve değerlerimiz gelecek nesillere aktarılır. Sevgili eşimin çok önemsediği ve onlarla çok iyi bir iletişim  kurduğu gençlerin ruhuna hala dokunuyor olabilmesi öyle güzel ki. Bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“EDEBİYAT DÜNYASINA 25’TEN FAZLA KİTAP KAZANDIRDI”

Ardından kürsüye teşrif eden İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran,  konuşmasına merhum Yazar ve Şair Abdulvahap Akbaş’a ait ‘ Merhaba’ isimli şiirini okuyarak başladı. Şair Akbaş’ın edebiyat dünyasında ilkin bir şair olarak nevşünema bulduğunu ve daha sonrasında ise kendilerine deneme, roman, şiir, hikaye, inceleme ve çocuk edebiyatı alanında 25’ten fazla kitap kazandırdığını söyledi.

“HAYATA ŞAİR RUHUYLA BAKARDI”

Müdür Kurtaran, Akbaş’ın “Muhabbet Nazlı Bir Kuştur” şiirinde geçen “Bırak, salt şair kalayım” mısrasında olduğu gibi her daim şair ruhuyla çocuklara, hayata, edebiyata, ölüme, aşka ve eğitime baktığına vurgu yaptı. Akbaş’ın şair ruhluluğu ve çocukluğun rengini her dem metinlerine yansıttığını belirten Kurtaran, “Bilindiği gibi edebiyat, özelde ise şiir, insan ruhunu kelimelerde duyurma arzusunu ifade eder. Anlaşılma veya anlatma isteği, şiirin ahengi içerisinde mana veya his elbisesine bürünür. İnsanın hayat çizgisindeki önemli durakları, önemli yapıtaşlarını, yaşadıklarıyla veya yaşamak istedikleri arasındaki dengeyi, bilgi ve birikim deryasını ve daha birçok önemli unsuru,  yansıtma aracıdır edebiyat” dedi.

“ŞAİR VE EDİPLERE ROL MODEL OLDU”

Müdür Kurtaran konuşmasının devamında, “Klasik deyimle, doğu ve batı kültürünü sentezleyebilmiş, kültürel ve dini hassasiyetleri eserlerine ve hayatına eğitici bir şekilde yansıtmayı başarmıştır. Yayınlanan 25’in üzerindeki kitapları, neşrettiği makale, araştırma ve gezi notlarıyla, öğrencilerine şairlere ve ediplere önemli bir rol-model olmuştur. Türkiye Yazarlar Birliği kurucusu ve onursal başkanı Mehmet Doğan’ın ifadesiyle, o sıradan görünmeyi seçen değerli bir şahsiyetti. Metin Önal Mengüşoğlu ise Akbaş’ı, hikmetin define arayıcısı olarak vasıflandırmayı tercih etmiştir. Bu ve daha fazla özelliklere haiz merhumun, Batman’da öğrencilerimiz ve gençlerimizce tanınmasını sağlamak ve anısını yaşatmak için bir okulumuza ‘Şair Abdulvahap Akbaş İlkokulu’ adını verdik. Bununla yetinmek istemedik; Batman’ın bir değeri olan şairin anısına Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, liselerarası ödüllü şiir yarışması tertipledik” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.