Sütün peynire dönüş serüveni

Bahar aylarının başlamasıyla beraber taze peynir üretiminin başladığını ifade eden besici Abdülhakim Ekinci, peynirin yapılış aşamalarını anlatarak sütün nasıl peynire dönüştüğünü ve sofralara gelinceye kadar çekilen meşakkatleri dile getirdi.

Sütün peynire dönüş serüveni
Yayınlama: 14.05.2024 12:24:10
56
A+
A-

Batman’da koyun besiciliği yapan Abdülhakim Ekinci (63), baba mesleği olan besiciliği ve peynir üretimini ailesiyle beraber türlü zahmet ve sıkıntılarla devam ettirdiklerini söyledi. Nisan ayıyla beraber başlayan taze peynir üretiminin yaklaşık 2-3 ay sürdüğünü ifade eden Ekinci, sade koyun sütünden yaptıkları peynirleri esnafa toptan, vatandaşlara ise perakende satarak geçimlerini sağladıklarını belirti. Besicilerin ve peynir üreticilerinin yaşadığı en büyük sıkıntının hayvanlarını otlatacak mera alanları bulamamak olduğunu söyleyen Ekinci, yetkililere besiciler için mera alanları tahsis etmesi talebinde bulundu. Mera talebinin sağlanması durumunda hayvan sayısının artacağını ve bununla beraber hem üretime katkı sunacağını hem memlekete faydası olacağını belirtti.

“PEYNİR YAPARAK GEÇİMİMİZİ SAĞLIYORUZ”

Bahar aylarının gelmesiyle taze peynir üretimine başladıklarını aktaran besici Abdülhakim Ekinci, “İşimiz hayvancılıktır. Yılın 12 ayı bu işi yapıyoruz. Bahar mevsimi geldiği zaman koyunların süt verme zamanı başlıyor. Sağdığımız sütü peynir yapmak için önce tulumlara, süzdükten sonra leğenlere boşaltıyor, ardından peynir mayası ekledikten sonra peynir olmasını bekliyoruz. Buraya gelen esnaf peynirleri hem kendilerine almak hem de satmak için alıyorlar. Ailece bütün işimiz budur ve bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Babam da bu işi yapıyordu ve 63 yaşındayım, ben de bu işe devam ediyorum ama çocuklarımın bu işe devam edip etmeyeceği onlara kalmış.” dedi.

“MERALAR AÇILIRSA PEYNİR ÜRETİMİ ARTAR”

Ömrü boyunca hayvan besiciliğiyle beraber peynir yaptıklarını söyleyen Ekinci, yaşadıkları en büyük sorunun hayvanlarını otlatacak mera alanlarının olmayışı olduğunu vurguladı. Ekinci, “Koyun sütü çok yağlı olduğu için sütü de peyniri de lezzetli ve güzedir. Tabi bakımı da çok zahmetlidir. Eskiden hayvancılık yapmak daha güzeldi. Hayvanlarımız çok olduğu için yaylalara gidiyorduk. Bitlis, Hakkâri, Van ve civar bölgelere gidiyorduk. O zaman her birinin bin tane koyunu vardı ve o zamanın da bereketi çoktu. Şimdi ise hem bizde hem Türkiye genelinde hayvan sayısı çok az. Bunun en büyük nedeni ise hayvanlarımızı otlatacağımız meraların olmamasındandır. Devlet besicilere mera alanları açarsa hayvan sayısı çoğalır ve bundan hem besici hem halk hem de diğer ülkelere ihraç ederek devlet de fayda görecektir.” şeklinde konuştu.

“TAZE PEYNİR HEMEN YENMEZ”

Taze peynir alan müşterilerinin çoğu kışın yemek için aldıklarını ifade den Ekinci, “Taze peynir hemen yenmez. Yenilirse hastalık olur. Taze peynir tuzlandıktan sonra biraz sertleşir ve en az 10-20 gün soğuk hava deposunda ya da dondurucuda bekletilmesi lazım. Yeni peynir bu süreçten sonra yenme kıvamına geliyor. Kimi müşterilerimiz ise aldığı taze peyniri kış aylarında tüketmek için soğuk hava depolarına bırakıyorlar. Masraflarımıza göre peynir fiyatı uyguna gidiyor. Çünkü saman ve yem fiyatları çok yükseldi. Bundan dolayı masraflarımızı bile zor çıkarıyoruz. Geçen sene taze peynirin kilosunu 100 lira civarında verirken bu sene 150 lira civarında fiyat veriyorlar” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.