Tütün ürünlerinin kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını belirten Uzman Doktor Semih Canpolat, önemli uyarılarda bulundu.
Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, ölümcül hastalıklara neden olan sigara, tütün kullanımının zararlarını anlattı. Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusta tütün ürünü kullanmayanların, toplumun yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğunu aktaran Canpolat, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre; Dünyadaki çocukların yarısının tütün dumanıyla kirlenmiş havayı soluduğunu ve her yıl 65 bin çocuğun pasif etkilenimin yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmanın, bebekler için ömür boyu sürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını ifade eden Canpolat, tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla kullanmayanlar için de ölümcül zararlar verdiğini söyledi.
Elektronik sigara, nargile, ısıtılmış tütün ürünleri gibi tütün ürünlerinin her türlüsünün zararlı, içeriğindeki kanserojen maddeler sebebiyle ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğunu vurgulayan Canpolat, şöyle devam etti: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; Kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Akciğer kanserinin yanı sıra KOAH, astım, pnömoni gibi tütün ürünü kullanımı ile doğrudan ilişkili olan solunum sistemi hastalıkları, ülkemizde de ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.”
Özellikle genç yaşta tütün ürünü kullanmaya başlayan kişilerde KOAH ve astım gelişme riskinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Canpolat, “Tütün ürünü kullanımı, vücudun hemen hemen her organına zarar verir ve önlenebilir pek çok hastalık, sakatlık ve erken ölüme sebep olur. Tüm bu riskler göz önüne alındığında, geç kalmadan bırakmak için adım atmak çok önemlidir. Tütün ürünü kullanımını bırakmak, her zaman ve her yaşta büyük fayda sağlamaktadır.” dedi. Canpolat, hekimlerin hastayı muayenesi ve değerlendirmesi doğrultusunda 2010 yılından itibaren 1.4 milyondan fazla kişinin Bakanlık tarafından ücretsiz olarak sağlanan sigara bırakma tedavisinden faydalandığını kaydetti.