“Dürüstlük kültürü yaygınlaşmalı”

Dürüstlük, güven, yardımlaşma, dayanışma ve adalet gibi ahilik ahlakının temelini oluşturan değerlerin esnaf arasında bir kez daha yaygınlaşması gerektiğini belirten Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, bunun ayrıca İslam kardeşliği olduğunu söyledi.

“Dürüstlük kültürü yaygınlaşmalı”
Yayınlama: 26.09.2024 12:15:53
76
A+
A-

BESO Başkanı Çiftçi, 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan ‘Ahilik Haftası’ dolayısıyla esnafa önemli tavsiyelerde bulundu. Ahilik ahlakının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Başkan Çiftçi, “Ahilik demek esnaflık demektir. Ahilik teşkilatı ile esnaflık iç içedir. Bunu birbirinden ayıramayız. Onun için biz esnaf olarak ahilik ahlakını kuşanmamız lazım. Ahilik teşkilatı tarihinde hem ticareti düzenlemiş hem de beraber çalışma kültürünün ahlakıyla birbirine yardım etme ve destekleme konusunda teşvik etmiştir” dedi.

“MALI SAKLAMA ESNAF AHLAKINA TERSTİR”

Tarihte ahilik teşkilatının hem ticareti düzenlediğini hem de beraber çalışma kültürünü, ahlakıyla beraber birbirine yardım etme ve destekleme konusunda da teşvik ettiğini kaydeden Çiftçi, şöyle devam etti: “Tarihte bazı dönemlerde asayiş bozulduğu zamanlarda bile kendi çalışma sistemiyle devam etmeye de çalışmışlardır. İşini sahiplenme, sağlam ve kaliteli yapma, malzemeden çalmama, verdiği sözü yerine getirme, personelin hakkını çalmama ve tam zamanında ödeme, piyasayı bozmama, karaborsacılık yapmama ahilik teşkilatının olmazsa olmazıdır. Malı saklama hem dinimizce hem de esnaf ahlakına ters şeydir. Ahilik demek kardeşlikten geliyor. Kardeşlik, kendine istediğini kardeşine de istemek ve fedakârlık yapmaktır, paylaşmadır.”

“DEĞERLERİMİZİ TEKRAR YAŞATMALIYIZ”

Esnafın asla halkı kandırmaması gerektiğini belirten Çiftçi, “Hububat, tahıl, sebze, meyve ve tekstil hepsi aynı kalitede olmalı. Hadisi şerifte dediği gibi ‘Bizi aldatan bizden değildir.’ Aldatma ahlakımız varsa bir an önce bunu terk etmeliyiz. Herkes sıkıntıya girebilir, borç para verme, karzı hesen yapmak çok önemlidir. Bu aramızda kaybolmuştur. Bunu tekrar ihya etmeliyiz. Hatta dinimizde borç para vermek sadakadan daha hayırlıdır. Bu önemli değerleri tekrar yaşatmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.