Batman Üniversitesi öğretim üyeleri, TÜBİTAK TEYDEB-1507 Destek Programı kapsamında hazırlanan projeyle dikkat çekici bir çalışmaya imza attı. Geliştirilen proje ile fıstık ağaçları yapay zekayla takip ediliyor.
Antep, Siirt fıstığı yetiştiriciliği için hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Tarımsal Verilerin Takibi, Toplanması ve Yönetimi İçin Nesnelerin İnterneti (IOT) Tabanlı Platform” projesiyle fıstık bahçelerine yerleştirilen sensör ve kameralar ile fıstığın her dönemi kayıt altına alınıp bitki hastalıklarının önüne geçiliyor, verim artırılıyor. Elde edilen verilerin analiziyle fıstık yetiştiriciliğinde kullanılan yöntemlerin geliştirilmesine katkı sağlamasının hedeflendiği projenin temel amacının tarımda büyük veri toplayarak yazılımsal ve donanımsal altyapı sağlamak olduğu bildirildi.
Yapay zeka aracılığıyla çözümlenen veriler sayesinde fıstık üreticilerinin; ürünlerin büyüme süreci, sulama, gübreleme, hasat vb. gibi birçok ayrıntılı bilgiye sahip olacağı kaydedildi. Projede verilerin işlenmesiyle birlikte makine öğrenimi algoritmaları kullanılıyor. Bu algoritmalarla topraktaki ısı, azot, tuz ve nem oranı, hava basıncı ve sıcaklığı, rüzgar hızı ve yönü, hava olayları gibi pek çok bilgi oluşturularak analiz ediliyor. Ayrıca kurulan sistemle tarla canlı olarak izlenerek güvenlik de sağlanabiliyor. Projenin yenilikçi yönlerinin oldukça fazla olduğunu dile getiren proje araştırmacılarından Prof. Dr. Ömer Ertuğrul; “Bu ürünün en büyük faydası, çiftçi için tarlaya gitmeden kendi ağaçlarını kontrol edebilmesi ve bu sayede fıstık veriminin artırılmasıdır” dedi.
Batman Üniversitesinin yapay zekayı diğer tarım ürünleri için de kullanmayı planladığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Demir; “Buradan elde edilen bilgi ileride diğer tarım ürünlerini de kapsar hale gelecek. Bu anlamda üniversite-kamu ve sanayi iş birliğiyle çiftçilerimizi geleceğin teknolojisine hazırlayarak altyapı desteği sunmak istiyoruz” diye konuştu.