Özgüven bize hayallerimiz için gerekli olan ve hayatımızın akışını önemli ölçüde etkileyerek bizlere yine hayatımızın daha iyi olması için bu hususta yol açan unsurlardan biridir.
Özgüven bizim başarımızın ve kendimizle olan barışıklığımızın da simgesidir.
Hayallerimizin gerçekleştirilmesi için atılan emin adımlarla, bizim kendimize olan özgüvenimizin kanıtıdır. Özellikle özgüven bizim hayatımızda yapacaklarımızın netini oluşturur.
Kendimize olan özgüvenimiz, hayatta yaşadıklarımızdan edindiğimiz tecrübelerimizle ile büyük oranda artar ve gelişir.
İnsanlardaki özgüven eksikliği, genellikle aşağılık kompleksi olarak tanımlanır. Yaşamdaki aşağılık kompleksi insanların hem kendi kişiliğine hem de karşısındakinin kişiliğine zarar verir.
Eleştiriye karşı alıngan olmak yerine, eleştiriye açık olup eksikleri tamamlamak bizim özgüvenimizin artmasına neden olur. Eleştirilen kişilerdeki aşağılık duygusuna kapılma durumu ise, kişilerde yaşadıkları süre içerisinde hata yaptıklarını bilseler de, eleştirilmek hoşlarına gitmez. Ne kadar iyi yönde eleştirilirse eleştirilsinler her eleştiriyi kişisel bir saldırı olarak algılarlar. Eleştiri yapılan kişi sanki kendisine hakaret ediyorlarmış gibi gelir ve toplumda rahatsız edici davranır.
Kimi insanlar kendileri ile ilgili iyi olanın en güzelini kendilerine söylenmesini isterler ve sürekli iltifat edilmesinden hoşlanırlar. Özgüven eksikliği olan kişiler ise kendileri hakkında iyi ve güzel olan yani pozitif bir şey duymak istemezler çünkü kendi hissettikleriyle çelişirler.
Kendilerini iyi hissetmeyen kişiler başkaları hakkında iyi şeyler düşünmezler. İnsanların kusur ve hatalarını ararlar. Sürekli kusur ve hataları kişilere söylerler. Böylece kendilerinin çok kötü olmadığını kanıtlamaya çalışırlar. Bu insanlar çevredeki en akıllı, çekici, başarılı insan olmadıkları zaman kendilerini akıllı, çekici ve başarılı olarak hissetmezler.
Suçlama eğilimi de yine kişilerde ki özgüven eksikliğinde gelir. Kişi kendi hataları için sürekli başkalarını suçlar.
Aşağılık duygusu olan insanlar kendilerinin zeki ve ilginç olmadıklarını düşündüklerinden karşısında olan kişilerin de kendilerini böyle göreceğini düşünürler. Bundan dolayı da içlerine kapanırlar ve sosyal ortamdan uzak durarak sosyalleşemezler. İnsanlarla birlikteyken susmayı tercih ederler ve içe kapanıklıklarını devam ettirirler.
Özgüveni güçlü ve dengeli olan insanlar, başarının da temelini atmış insanlardır.