“Yapay zeka gelecekte okulların yerini alacak”

Batman 7. Kitap Fuarı ve Kültür Sanat Festivaline katılan Prof. Dr. Levent Eraslan, sosyal medya, dijitalleşme ve yapay zeka alanlarıyla ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.

“Yapay zeka gelecekte okulların yerini alacak”
Advert
Yayınlama: 30.10.2024 13:41:49
20
A+
A-

Kitap fuarında söyleşiye katılan Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Prof. Dr. Levent Eraslan, Batmanlıların bilim ve teknolojiye çok yatkın insanlar olduğunu kaydetti. Batman’a beşinci gelişi olduğunu belirten Eraslan, “Batman’da 7’incisi düzenlenen kitap fuarı gerçekten çok etkileyici. Geçen yıl da kalabalıktı, bu yıl da kalabalık. Neredeyse nüfusun tamamı fuara geliyor. Bu da çok önemli. Birçok kentte çalışmalar yapıyoruz ama buradaki ilgiyi görmedim. O yüzden, Batman’ın okumaya, kitaba, ilme olan ilgisi de bizim için çok değerli ve bizi de çok etkiliyor. Yapay zeka gelecekte belki okulların da yerini alacak, öğretmenlerin de yerini alacak bir öğrenme ortamı sunacak. Ulaşım ve navigasyonda çok sık kullanılıyor. Google nette, finans ve bankacılık işlemlerinde yapay zekanın çok önemli bir yeri var. Hangi yatırım türü, nasıl yükseliş seyredecek, buna dönük olarak sizlere bazı öneriler sunabiliyor” diye konuştu.

“TÜKETİCİ DEĞİL, ÜRETİCİ OLMALIYIZ”

Yapay zekanın yaşantımıza girişinin hızlı olduğunu belirten Eraslan, “Yapay zeka, toplumsal yaşamda, gündelik hayatta nasıl etki yaratıyor, onlardan bahsetmek istiyorum. Örneğin kadınların kullandığı robotlardan tutun da, akıllı saatlere kadar, izlediğimiz tv kanallarına kadar, birçok alanda yapay zeka etkin, aktif bir şekilde kendisini gösteriyor ve hızla, artarak büyüyor. Yapay zeka 1860’larda ilk tartışılmaya başlandı ama şu anda gündelik hayatın neredeyse bütün alanlarına sirayet eden bir yapısı var. Bunu iyi anlamamız lazım ve bu anlamda tüketici değil, üretici olmamız gerekir. Bu konuda da insanları eğitimlere yönlendirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

“YAPAR ZEKA BİZE ÇÖZÜMLER SUNUYOR”

Yapay zekanın gündelik yaşamımızda her alanda yardımlarda bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Eraslan, “Akıllı telefonlar ve asistanlar ve hatta yemek siparişi verilen uygulamaların da arka planında bir yapay zeka çalışıyor. Akıllı ev sistemleri, güvenlik sistemleri yada güvenlik kameralarındaki anormallik gibi birçok şeyde yapay zeka bize gösteriyor. Sağlık alanında çok yoğun kullanılıyor. Yapay zeka, kendisine verilen veri setleriyle hareket ediyor. Yani basitçe anlatmak gerekirse, yapay zeka, sizlerden aldıklarını çeşitli varyasyonlarla bir araya getirip bize çözümler sunuyor” dedi.

Advert

“DİJİTAL OYUNLARDA DA KENDİNİ GÖSTERİYOR”

Dijital video oyunlarında da yapay zekanın kendini gösterdiğini belirten Eraslan, “Size bazı davranışları öğrenme özelliklerini göstererek size bazı modellemeler sunuyor. Tarım ve gıdada çok kullanılıyor. Akıllı tarım uygulamalarında, mesela Batman’ın tarım ürünlerine dönük öğretilen bilgilerle yapay zeka, sulamanın ne zaman yapılacağını, ne zaman gübreleme yapılacağını, ne zaman çapalama yapılacağını sizlere söyleyebiliyor” dedi.

“YAPAY ZEKA TEMELLİ AÇILAN 12 BÖLÜMÜN HEPSİ DOLDU”

Yapay zeka ile ilgili mühendislik alanlarının gelecekte çok ön planda olacağını kaydeden Eraslan, “Bu sene yapay zeka temelli tam 12 bölüm açıldı ve hepsi doldu. Yani geleceğin mesleklerinden biri yapay zeka dediğimiz alan. Peki toplumda nasıl bir etki bırakacak? Öncelikle onu anlatalım. Tiktok, yapay zekayı en çok kullanan araçlardan biri. Sizin izlediğiniz videolar var ya çocuklar? Oradan hareketle size seçenekler sunuyor. Instagram, twitter, yeni adıyla X, You-Tube, bunların tamamı yapay zekayı kullanır. Yani senin seyrettiğin videolardan hareketle sana yeni içerikler sunar” dedi.

“DİJİTAL TEHLİKELİ OYUNLAR, ŞİDDET ÖĞRETİR”

Dijital tehlikeli oyunların şiddeti öğrettiğini belirten Eraslan, “Anne-babalar hazır buradayken anlatalım. Şiddet öğreten oyunlardan çocuklarımızı uzak tutalım. Çünkü şiddet, öğrenilebilen bir olgu. Çocuklarınıza son model tablet, bilgisayar alıp odalarında yalnız bırakmayın. Özellikle gece 02.00-05.00, kriminal saat dilimidir. Her türlü melanet o saatte oluyor. Yetişkin sitelerine giriş, sanal kumar, sosyal medya saldırganlığı, ifşa gibi durumlara lütfen dikkat edin. Ayrıca bu ülkede son iki yılda, gençlerin neredeyse üçte biri sanal kumar oynamaya başladı. Kumar bu ülkede 1990’lı yıllarda yasaklandı. Ben de bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğünde danışmanlık yaptım ve şu anda çocukların cep telefonlarında sanal kumar 5 lira, 10 lira ve bir bakıyorsunuz ki, binlerce lira borçlanmış. Geçen hafta iki tane genç intihar etti bu işten. Yani teknoloji çok iyidir, ama kontrol etmezseniz, bilinçli öğretmezseniz, çok tehlikelidir” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.