Rahmân ve rahim olan Allah’ın adıyla…
Hoşgörü; nezaket, yumuşak huyluluk, müsamahalı davranma, kolaylaştırma ve anlayışın bir araya gelmesiyle vücut bulur. Rabbim bu güzel hoşgörünün hasletleri bizlere nasip eylesin. Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Hoş gör ki, hoş görülesin.” Bu hadisle müminin aile içerisinde, arkadaşlarıyla, iş hayatında, kısacası yaşamın her anında ve tüm canlılarla ilişkisinde bu erdemi benimsemesini emreder. Kulun hoşgörüsü, Allah’ın engin rahmeti ve bağışlayıcılığını kazanmaya vesile olur.
Hoşgörüyü en çok aile ilişkilerinde göstereceğiz. Aile içindeki sıkıntıları ve zorlukları hoşgörü ile davranarak hal etmeye çalışacağız. İncitici ve kırgın sözlerle değil, bizler için en güzel örnek Efendimizindir. O, ailesine karşı daima hoşgörü ve merhametle davranmıştır. Onun kadar olmasak da en azından biraz da olsak iyidir. Hoşgörü davranmamız karşımızdakine de örnek olur. Sürekli olarak anlayış ve hoşgörüyü karşı taraftan beklemek müslümana yakışmaz. Zira böylesi bir tavır, iyi niyeti su istimal eden bencilce bir davranıştır, sakınalım. Müminin hoşgörüsü sadece kendi dindaşlarına değil, tüm insanlığa yöneliktir. Diğer dinlere mensup insanlara da hoşgörü davranır. İnanç ve ibadetlerini serbestçe yaşamaları için kolaylık sağlar, müsamahalı yaklaşır. Efendimiz Mekke’nin fethi sırasında kendisine ve müslümanlara eziyet edenleri hoşgörü ve merhamet göstererek onları af etmiştir.
İlimizde, ilçemizde ve köylerimizde görev yapan yabancı öğretmen ve diğer memurlara karşıda hoşgörü davranmayı ihmal etmeyelim. Bunu aklımızdan çıkarmayalım daima hoşgörülü davranan insan kazanır, huzurlu ve mutlu olur. Hz. Aişe de Allah Resulü’nün ahlakını ‘Kötülüğe kötülükle karşılık vermez, münakaşadan uzak durur, bağışlayıcı ve hoşgörülü davranırdı’ diyerek betimlerdi. (Tirmizi, Birr, 69) İşte ailede, sosyal ve ticari hayatta hem dindaşlarıyla hem de diğer dinlere mensup insanlarla ilişkilerdeki hoşgörülü yaklaşım; medeniyeti Kuran bir ruhtur. Bu ruhla hareket eden toplum hem medenileşir hem de gittiği her yere medeniyet götürür. Allah’a emanet olun…