“209 Çiftçiye bin 200 hayvanla destek sağladık”

Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Gündüz, son yıllarda hayvancılığın yaygınlaştırılması ve verimliliğin artırılması için yürütülen ırk ıslahı projeleriyle bölgedeki hayvan sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

“209 Çiftçiye bin 200 hayvanla destek sağladık”
Yayınlama: 21.01.2025 13:19:17
24
A+
A-

Batman’da hayvancılığın yaygınlaştırılmasıyla ilgili 4 yıldan beridir yürütmekte oldukları projelerine yenilerini eklemeye devam ettiklerini belirten Gündüz, “Geçen sene Sason ilçemize Güney Anadolu Kırmızısı hayvanlarımızın ırk ıslahı projesi kapsamında 25 köyde 209 çiftçiye bin 200 hayvanla destek sağladık. Bu sene ise Kozluk ilçemize ilave olarak destek sağlanması için bakanlığımıza başvurduğumuz müracaatımız kabul edilerek onaylandı ve Kozluk ilçemizin 25 köyüne bin 163 tane yerli GAK ırkı hayvanımızı destekleme kapsamına aldık. Burada her bir GAK ırkı anneye 6 bin lira ve yavruya ise 5 bin lira destek verilecek ve bu proje 5 yıl boyunca sürecektir” dedi.

“YERLİ IRKLARI TAVSİYE EDİYORUZ”

Yerli GAK ırkı hayvanların en büyük özelliğinin bölgedeki coğrafik şartlara daha dayanıklı olması ve ağırlıklarının daha fazla artması olduğuna dikkat çeken Gündüz, “Bu şekilde bölgede var olan hayvan sayımızı artırmayı ve ırk ıslahı çalışmalarımız devam edecektir. Tavsiyemiz kültür ırkı hayvancılık yerine yerli ırkların ıslah edilerek, verimlerinin artırılmasını daha faydalı buluyoruz. Çünkü kültür türü bir hayvan coğrafyamıza uymamaktadır. Kültür ırkı olan bir hayvanın bir yaşam boyu süresinde 2 veya 3 yavru verim alınırken, yerli ırk hayvanlarda ise bir yaşam süresi boyunca 8-9 tane yavru verimi alınabilmektedir ve bunlara suni tohumlama bile gerekmemektedir.” ifadelerini kullandı.

“HASTALIĞA DAYANIKLI HAYVANLARDIR”

Yerli ırk hayvanlarda üreme sayısının daha fazla olduğunu söyleyen Gündüz, “Yerli ırk hayvanları kombine ırkıdır. Hem et için hem de süt içindir. Özellikle üreme yönlerinden faydalanıyoruz. Bölgeye ve hastalığa dayanıklı hayvanlardır. Bu projemizle kısa sürede 3 hayvanı olanlar 5’e, 5 olan 8’e, 8 olan ise 10’a tamamladı. Diğer ilçelerimizde hayvan sayısı az olduğu için bu iki ilçemizde desteklerimize devam edeceğiz. Çiftçilerimize tavsiyemiz ırk ıslahı yönünde yerli ırklara sahip çıkmalarıdır” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.