Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin çalışmaları ile okullarda yapılan üretim ve ürünler hakkında atölyelerde incelemelerde bulunan Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, “Şuan itibariyle 6 tane resmi meslek lisemizde döner sermaye kapsamında üretim yapılıyor. Bu yılın ilk 11 ayı itibariyle ciroları 11 milyon TL idi” dedi.
“MESLEK LİSELERİ TEKRAR MİSYONLARINA KAVUŞUYOR”
Bu 11 milyonun yaklaşık 1 milyon 300 TL’sinin de bu okullarda döner sermaye kapsamında üretim faaliyetine katılan ve aynı zamanda tecrübe edinen öğrencilere dağıtıldığını belirten müdür Kurtaran, “Tabii bu cirolardan öğretmenlerimize de ayrılan paylar var. Bizi sevindiren, çocuklarımızın üretimin içerisine dahil olması. Okullarımızın artık birçok konuda ilin eğitim kurumlarının ihtiyacını karşılayacak üretimler yapması. Mesleki eğitim bütün ülkede olduğu gibi ilimizde de hem öğrenci sayısı itibariyle, hem nitelik itibariyle her gün bir ivme kazanıyor ve burada siz de şahit oldunuz bu okulda ve birçok okulda durum bundan çok farklı değil. Atölyelerimizle, çocuklarımızın moral moraliyle, çocuklarımızın buradaki eğitimden aldıkları eğitimden duydukları keyifle, meslek liselerimiz tekrar o misyonlarına kavuşuyorlar. Mesleki eğitime bu ivmeyi kazandıran başta sayın bakanımıza ve mesleki eğitime emek veren tüm öğretmen arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“18 BİN MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİMİZ VAR”
Batman’da yaklaşık 18 bin meslek lisesi öğrencisinin mevcut olduğunu kaydeden Kurtaran, “Eğitim-üretim ve istihdam parolasıyla başlattığımız mesleki eğitimdeki bu çığır açıcı çalışmalar Batman’da da aynı şekilde devam ediyor. Bakanlığımızın özellikle mesleki eğitim konusunda sayın bakanımızın himayesinde yürütülen çalışmalar ilimizde de aynı şekilde ilimizde de devam ediyor. İlimizin yaklaşık 18 bin meslek lisesi öğrencisi mevcut ve bu çocuklarımız resmi-özel olmak üzere 29 meslek lisemizde eğitim görüyorlar” diye konuştu.
“189 OKULUMUZ KÜTÜPHANEYE KAVUŞTU”
6 meslek lisesinde çeşitli üretimler yapıldığını ifade eden Kurtaran, “Hizmet üreten meslek liselerimiz var. Hizmet alanında bölümleri olan veya teknoloji alanında bölümleri olan meslek liselerimiz var. Mesela bu meslek lisemizde elektrikten tutun kimyaya, motordan tutun mobilyaya kadar birçok alanda üretimler yapılıyor. İlimizdeki okullarımızın birçok ihtiyacını biz burada karşılıyoruz. Mesela geçen yıl bakanlığımızın başlattığı ‘Kütüphanesiz okul kalmayacak’ projesi kapsamında 189 okulumuzun kütüphanesinin tüm ihtiyaçlarını bu meslek lisemiz ile Cumhuriyet Meslek Lisemiz karşıladılar. Gene şuan Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz taşıma kapsamındaki öğrencilerimize günlük sıcak yemek hizmeti sunuyor. İkinci dönem itibariyle tüm okul öncesi öğrencilerimize bakanlığımız tarafından ücretsiz yemek verilecek. Bunu gene bu okulumuzun çalışmaları ve hizmetiyle sağlayacağız. Bizi Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde İnşaat Teknolojileri Bölümü var. Birçok okulumuzun küçük bakım ve onarımlarını bu okullarımız, bu okullardaki öğrencilerimiz öğretmenleri nezaretinde yapıyorlar. Tabii sadece çocuklarımız bu çalışmaları yapmıyorlar, aynı zamanda şehrimizde ihtiyaç sahibi olan ailelere de ‘Meslek liseleri ailelerle buluşuyor’ projesi kapsamında destek sunuyorlar. İhtiyaç sahibi olan teyzelerimize, amcalarımıza herhangi bir konuda talepleri bize geldiği zaman çocuklarımızı gönderiyoruz, o evdeki ufak tefek bakım onarımları onlarla sağlıyoruz. Yani gerçekten meslek liseleri hayatın içinde ve aynı zamanda bu çocuklar mezun olduklarında inşallah üretime de ciddi katkılar sunacaklar” dedi.
“OKULLARIN TEMİZLİK İHTİYACINI BU OKULLAR KARŞILIYOR”
Çok ciddi bir ihtiyaç hasıl olduğundan özellikle pandemi döneminde yoğun bir üretim faaliyeti içinde olduklarını kaydeden Kurtaran, “Şimdi de okullarımızın temizlik ile ilgili tüm malzemelerimizi buradan karşılıyoruz. Bu okulumuzun ürettiği malzemelerden okullarımızın yıllık temizlik malzemelerini buradan karşılıyoruz. Bu konuda hem pandemi döneminde hem halen de yapıyorlar, ihtiyaç sahibi olan ailelere de bu temizlik ürünleri konusunda bizim okulumuz destek sunuyor. Ürün çeşitliliğini de çok arttırdılar. Patent ve faydalı model konusunda da meslek liselerinde büyük gelişmeler var. 7 patent başvurumuz oldu, bunun 2’si kabul oldu. Cumhuriyet Meslek Lisemizin 2 patenti Türkiye Paten Enstitüsü tarafından kabul gördü. Faydalı model konusunda da, yani fikri mülkiyet ve sanayi mülkiyet hakkında da çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Haber- Recep Akın