Okumak lazım. Okuyup bilgili olmak lazım. Bilinçli davranmak ve doğru bilgileri doğru yerlerden alıp, doğru bir şekilde uygulamak lazım.
Evrende bulunan her unsur, bilgi dahilinde bilinir ve bilgi dahilinde farkındalıkları anlaşılır. İnsanlık araştırma ve geliştirme üzerine ilerler. Geliştirmelerin ve araştırmaların yapıldığı yerler oldukça önemlidir. Bu araştırma yerlerinden bir tanesi de kütüphanelerimizdir.
Kütüphaneler pek çok kitabın ve pek çok bilginin barındığı alanlardır. Eskiden insanların araştırmalarında büyük ihtiyaç duyduğu ve bundan dolayı da büyük rağbet gördüğü bu yerin, maalesef günümüzde tam tersi, çok fazla rağbet görmemesi üzücü bir durumdur. Kütüphanelerin atıl bir yer haline gelmesi, kişileri sosyal medya, internet gibi farklı yerlere yönlendirdi.
Kütüphane Haftası; ilk olarak Türkiye’de 1964 yılında kutlanmıştır. O günden beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta Kütüphane Haftası olarak kutlanır.
Böylece öğrencilerde okuma alışkanlığının artması sağlanır. Okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak, kitaba olan ilgiyi çoğaltmak için kutlanan kütüphaneler haftası, aynı zamanda da kütüphanelerin gelişmesini sağlamak için insanların bilinçlendirilmesi hedeflemiştir. Böylece halkın, kitaplara olan ilgilerinin ve okuma zevklerinin artması için çalışmalar yapılmış ve çeşitli yerlerde kütüphaneler kurulmuştur.
Eskiden okullarda, evde, işyerlerinde ve ya benzeri yerlerde az da olsa küçük kütüphanelere rastlanırdı. Şimdi ise bu durum hemen hemen hiç yok gibi, insanlar daha çok internet aracılığı ile ulaşmak istedikleri bilgilere doğru ve ya yanlış bir şekilde ulaşıyorlar. Ulaştıkları bu bilginin kaynakları çoğu zaman belli olmamakla birlikte çoğu zaman da bilginin tümü internette bulunmamaktadır. Yarım yamalak yazılan bu bilgiler, kitaplarda tamamı ile karşılaşmak mümkündür.
Kütüphanelerin çoğalması ve kitapların kütüphanelerde olması, insanların onlardan faydalanması için, gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Araştırmaların kütüphanelerde yapılması demek kaynakları belli olan bilgilere ulaşılması demektir. Kütüphanelerimiz okumanın yaygınlaştırılmasında önemli rol oynamaktadır.
Okuma alışkanlığı ile de doğru orantılı olan kütüphanelerimizin çoğalması, kişilerin ihtiyaç duyduğu bilgileri doğru kaynaklarından almasını sağlar.
Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için kütüphanelerin çoğalmasını sağlamalı ve insanları okumaya özendirmeliyiz.